V Ljutomeru zapel Slovenski oktet

Celovečerni koncert slovenskih ljudskih in umetnih pesmi

Prlekija-on.net, ponedeljek, 25. marec 2013 ob 17:00
Slovenski oktet v Ljutomeru

Slovenski oktet v Ljutomeru

V soboto, 23. marca, je v Domu kulture v Ljutomeru, nastopil Slovenski oktet, ki je prvič zapel leta 1951 v Slovenski filharmoniji in vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

Oktet je izdal več kot štirideset plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Kot poklon generacijam Slovenskega okteta je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca z naslovom 'Slovenski oktet', v kateri je opisan temeljit prerez delovanja in poslanstva tega ansambla.

V sedanji zasedbi, ki skupaj prepeva od leta 2010, je združeno osem glasbenikov: od učiteljev glasbe in učiteljev petja do koncertnih in opernih pevcev – solistov.

Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic.

V Ljutomeru so zapeli pesmi Mlatiči, Po jezeru, Večerni ave, Pesem galebu, Žrtev, Jaz bi rad rudečih rož, Regina, Katrca, Kangalilejska ohcet, Vigred približa se, Puabi pojo, Pr'zile, Moj očka ima konjička dva, Venci veli, Drumlca in Ribniška. Del nastopa si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.

Ob koncu prireditve je županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, članom okteta podarila monografije Ljutomera, Vinoreja Kaučič pa buteljke.



Več v Kultura in izobraževanje