Naraščanje vodotokov se umirja

Po napovedih se ob koncu tedna pričakuje ponoven porast rek na poplavljenih območjih v Pomurju in Podravju

Prlekija-on.net, sreda, 3. april 2013 ob 07:08
Po napovedih se ob koncu tedna pričakuje ponoven porast rek na poplavljenih območjih v Pomurju in Podravju

Po napovedih se ob koncu tedna pričakuje ponoven porast rek na poplavljenih območjih v Pomurju in Podravju

Po obilnih padavinah prejšnji konec tedna, se je v začetku tedna stanje nekoliko umirilo, a so zaradi ponovnih padavin, vodotoki v Pomurju in Podravju spet naraščali. V torek in sredo je naše kraje zajelo tudi sneženje, stanje pa se trenutno umirja.

Višina vodotokov upada
Višina vodotokov upada

Kot poroča Arso, so na ravninskih predelih Pomurja in Podravja zaradi kombinacije visoke podzemne vode in povečane vodnatosti zalednih voda in vodotokov še vedno prisotna poplavljanja podzemnih voda. Po torkovih padavinah manjše reke na tem območju še naraščajo in ob tem dodatno upočasnjujejo upadanje podzemnih voda. Naraščanje rek na tem območju se bo umirilo. Visoka gladina podzemnih voda se bo ohranjala še v prihodnjih dneh. Po napovedih se ob koncu tedna pričakuje ponoven porast rek na poplavljenih območjih v Pomurju in Podravju.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je v naših krajih bilo več primerov zalivanja kletnih in drugih stanovanjskih prostorov ter plazov:

Dogodki, torek, 2. april:
Ob 7.27 so na Ljutomerski cesti v občini Središče ob Dravi gasilci PGD Središče ob Dravi izčrpali okoli 30 kubičnih metrov talne vode iz kleti poslovnega objekta.
Ob 7.44 je v naselju Moškanjci v občini Gorišnica podtalnica zalila klet in garažo stanovanjske hiše. Gasilci PGD Moškanjci so iz prostorov izčrpali okoli 50 kubičnih metrov vode.
Ob 8.24 se je v naselju Zgornji Kocjan, občina Radenci, v bližini hiše z gospodarskim poslopjem sprožil zemeljski plaz. Plaz so si ogledali pristojni iz občine Radenci in ugotovili, da se plaz odmika od hiše. Za sanacijske ukrepe se bodo odločili.
Ob 10.54 so iz kleti Zavoda v Dornavi gasilci PGD Polenšak in Mezgovci zaradi dviga podtalnice izčrpali okoli 900 kubičnih metrov vode.
Ob 13.53 se je v naselju Lešniški vrh v občini Ormož sprožil manjši zemeljski plaz. Plaz, ki ne ogroža stanovanjskih objektov, so si ogledali predstavniki občine Ormož in se dogovorili o nadaljnjih ukrepih.
Ob 14.45 so v naselju Grlava v občini Ljutomer gasilci PGD Grlava izčrpali okoli 10.000 litrov podtalne vode iz kletnih prostorov gostinskega lokala.
Ob 15.28 so v naselju Cven v občini Ljutomer gasilci PGD Cven postavili protipoplavne vreče v dolžino 12 metrov in s tem preprečili poplavljanje stanovanjsko-gospodarskega objekta.
Ob 16.15 so na Slovenski cesti, občina Središče ob Dravi, gasilci PGD Središče ob Dravi izčrpali okoli 60 kubičnih metrov podtalne vode iz kleti stanovanjske hiše.
Ob 16.30 so v naselju Stojnci, občina Markovci, gasilci PGD Stojnci iz treh kleti stanovanjskih hiš izčrpali okoli 100 kubičnih metrov podtalne vode in pomagali prenesti inventar v višja nadstropja.
Ob 18.25 so v naselju Cven, občina Ljutomer, gasilci PGD Cven iz treh kleti stanovanjskih objektov izčrpali okoli 40 kubičnih metrov meteorne vode.

Dogodki, sreda, 3. april:
Od 8.08 so v naselju Dornava, občina Dornava, gasilci PGD Dornava izčrpali podtalnico iz kletnih prostorov štirih stanovanjskih hiš. S postavitvijo protipoplavnih vreč pa so preprečili vdor vode v stanovanje v kletnih prostorih.
Ob 9.37 so v naselju Moškanjci, občina Gorišnica, gasilci PGD Moškanjci iz jaška pred garažo stanovanjske hiše izčrpali 30 kubičnih metrov podtalnice, da bi preprečili vdor vode v hišo.
Ob 9.42 so v naselju Placerovci, občina Gorišnica, gasilci PGD Formin izčrpali 20 kubičnih metrov podtalnice iz kleti stanovanjske hiše in očistili odtočne kanale.
Ob 12.53 so v Stojncih, občina Markovci, gasilci PGD Stojnci pričvrstili cisterno za kurilno olje, ker je obstajala nevarnost, da jo voda prevrne. Iz kletnih prostorov so izčrpali 50 kubičnih metrov podtalnice.
Ob 14.20 se je v Radenskem vrhu v občini Radenci sprožil zemeljski plaz. Plaz in razpoke na stanovanjski hiši sta si ogledala geolog in pov. CZ občine Radenci. Kontrolirali bodo razpoke in pri večjih premikih družino izselili v dijaški dom.
Med 15.33 in 17.00 uro so v naselju Cven, občina Ljutomer, gasilci PGD Cven izčrpali meteorno vodo iz kletnih prostorov treh objektov. Ob enem od teh objektov so tudi položili vreče s peskom in s tem preprečili nadaljnji dotok vode.
Ob 15.42 so v naselju Moškanjci, občina Gorišnica, gasilci PGD Moškanjci izčrpali 20 kubičnih metrov podtalnice iz kleti stanovanjske hiše.
Ob 16.27 so v naselju Stojnci, občina Markovci, gasilci PGD Stojnci pomagali lastniku pri prenosu stvari iz kletnih prostorov.

Dogodki, četrtek, 4. april:
Ob 7.17 je zaradi dviga podtalnice voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše na Cvenu, občina Ljutomer. Vodo so izčrpali gasilci PGD Cven.
Ob 8.07 je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Kidričevem naselju v Radencih. Intervenirali so gasilci PGD Radenci-Boračeva.
Ob 8.55 so gasilci PGD Dornava črpali vodo iz kletnih prostorov treh stanovanjskih hiš v Dornavi.
Ob 9.02 je zalilo kletne prostore Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo Dr. Marijana Borštnarja v Dornavi. Posredovali so gasilci PGD Ptuj.
Ob 14.26 so gasilci PGD Stojnci izčrpali okoli 150 kubičnih metrov vode iz dveh stanovanjskih hiše v naselju Stojnci v občini Markovci.
Ob 15.42 je podtalnica ogrožala kletne prostore dveh stanovanjski hiš v Dornavi. Posredovali so gasilci PGD Dornava in izčrpali okoli 15 kubičnih metrov vode iz enega objekta, pred drugim pa so postavili protipoplavno pregrado.
Ob 15.58 so gasilci PGD Lutverci črpali vodo iz kleti stanovanjske hiše v Lutvercih v občini Apače.
Ob 16.00 so gasilci PGD Hrašenski Vrh črpali vodo iz kletnih prosotorov stanovanjske hiše na Račkem Vrhu v občini Radenci.
Ob 17.02 je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v naselju Strelci v občini Markovci. Aktivirani so bili gasilci PGD Prvenci-Strelci, izčrpali vodo in očistili prostore.
Ob 20.10 je voda zalila kletne prostore zadružnega doma in kotlovnico stanovanjske hiše na Cvenu v občini Ljutomer.

Ob 21.20 je meteorna voda ogrožla stanovanjsko hišo v naselju Stogovci v občini Apače. Posredovali so gasilci PGD Žiberci.

Višina reke Ščavnice:
Pretok in višina Ščavnice

Višina reke Mure:
Mura

Vir podatkov: si-vreme.com


Več v Narava