Pester predpraznični teden v DSO Ljutomer

V pričakovanju Velikonočnih praznikov

Dragica Kosmajer, sreda, 10. april 2013 ob 23:34
V pričakovanju Velikonočnih praznikov

V pričakovanju Velikonočnih praznikov

Tudi letošnji teden pred prazniki, smo v Domu starejših občanov Ljutomer vsakodnevno popestrili s pripravami na velikonočno praznovanje. Čas, ki ga stanovalcem namenimo med opravili na oddelku, je mnogo prekratek glede na potrebo, ki si ga želijo in pričakujejo. V sled tega, večkrat na teden dodatno izvajamo razne oblike druženja, aktivnosti ter z različnimi pristopi prepletamo nitke druženja povezanosti v vsakdanu.

Velikokrat slišiš od stanovalcev »Vi ste naša družina, imam samo Vas, vsi moji so po službah, nimajo časa…« žalostno a vendar resnično. Vsi zaposleni prispevamo k uspešnosti dobrega počutja naših stanovalcev, ter nas samih. Med sabo imamo tudi osebe, ki nam vsem s svojo izvirnostjo, talentom in znanjem, dodatno bogatijo vsakdan, prenašajo znanja, izkušnje… vsi pa smo kot ena celota, ki stremijo k dobrim medsebojnim odnosom in ugodni klimi v delovnem okolju.

Najbolj zabaven del priprave na velikonočne praznike je barvanje pirhov.

Po etažah smo zaposleni skupaj s stanovalci pripravili barvanje pirhov, ter prepletli nitko druženja med stanovalci in zaposlenimi.

Na oddelku tri so imeli stanovalci in zaposleni poudarek na graviranju imen na kuhana in obarvana jajčka z dodatkom vzorcev, katere nam je s svojimi spretnimi rokami pričarala naša Olga. Tudi stanovalci in zaposleni smo poskušali, a smo tehniko dela raje prepustili izkušenim rokam. Na kuhana in obarvana jajčka so lepili s prtički in snegom beljaka, ter nanje lepili različne motive nalepk, nam je povedala Zlatka. Med vsemi prisotnimi je bilo veliko veselja. Z zanimanjem in vztrajnostjo smo oblikovali vsak svoj jajček, kateri je s svojo izvirnostjo in unikatnostjo dajal poseben pomen našemu delu.

Na drugem oddelku so prav tako sodelovali stanovalci cele etaže, vključno z varovanim oddelkom, ter zaposleni. Odločili so se, da se poizkusijo v spretnosti kuhanja jajčk v rdečem vinu, kar smo videli naslednji dan, da jim je mojstrsko uspelo. Na njih so se lesketali kristalčki različnih velikosti, kar je dajalo poseben čar obarvani podlagi. Uporabili so tudi tehniko barvanja z jedilnimi barvami pomešano z jedilnim oljem. Ob spremljanju in opazovanju stanovalcev, se nam velikokrat zarosijo oči, saj marsikdo s pripovedjo ali življenjsko zgodbo obogati druženje in trud oblikovanja delovnih rok je še kako poplačan. Bilo je veselje gledati kako so stanovalci sodelovali, je povedala Slavica. Še posebej stanovalce dementnega oddelka, saj se marsikdo kljub svoji bolezni spomni kakšnega trenutka iz časov, ko so bili še deležni priprav omenjenega praznika v domačem okolju.

Na oddelku ena smo se zbrali za celo četo. Skuhana in obarvana jajčka smo v čebulnih lupinah polepili z raznimi dekorativnimi nalepkami. Imeli smo poudarek na lastnem oblikovanju izpihanih jajčk, katere smo zaposleni prinesli od doma. Na palčke smo nataknili izpihano jajce, nanjo poljubno z raznimi vzorčki polepili z lepilom ter povaljali v različnih zrnih, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu pri kuhi. Končne izdelke smo pustili na palčkah, jim dodali različne trakove in pisane dodatke ter jih namestili v ročno izdelane ročke, ki krasijo našo mizico izdelkov. Iz jajčne lupine smo oblikovali posteljo ter vanjo namestili piščance. Sonja nam je mojstrsko prikazala postopek, kako iz jajce z raznimi dekorativnimi dodatki ustvariti čudovitega piščanca. Bil je res krasen, saj ga na koncu našega dela nismo našli, po žepih pa ga nismo iskali…ha-ha

Pri našem druženju smo se imeli zelo lepo, se smejali, pripovedovali šale, izmenjavali izkušnje…nismo pa pozabili na pesem, ki se je slišala daleč naokrog. Pridružili so se nam svojci stanovalcev ter veselo z nami prepevali.

S skupnim delom, timskim pristopom, dosegamo rezultate, ki jih posameznik ne bi zmogel. Srečni smo, da smo lahko delček v sestavljanju našega mozaika.


Več v Kultura in izobraževanje