V Vogričevcih že sedemindvajsetič tekmovali v košnji trave

Najmlajša kosca sta bila desetletni Maj in dvanajstletna Zala iz Bratonec

Branko Košti, torek, 11. junij 2013 ob 16:52
27. košnja trave v Vogričevcih

27. košnja trave v Vogričevcih

Prizadevni člani PGD Vogričevci so v nedeljo, 9. junija, izvedli že 27. tekmovanje v košnji trave. Kosci in kosice so prišli iz različnih krajev, pospremili so jih številni navijači, pridružili so se še domačini in skupaj so sredi dopoldneva napolnili prostor ob križišču v začetku vasi.

Tekmovanje, katerega je povezoval Pepek z brega, se je pričelo z žrebanjem številk parcel, ki so jo tekmovalci morali pokositi. Hitrost, pa tudi natančnost oz. čistost košnje je najprej pokazalo dvanajst koscev. Najhitreje je svojo parcelo pokosil eden najuspešnejših slovenskih koscev, Lovro Šijanec iz Jamne pri Sv. Juriju, kar pa seveda še ni pomenilo, da bo tudi zmagovalec, saj je strokovna komisija poleg hitrosti košnje ocenjevala kvaliteto opravljenega dela.

V ženski konkurenci je tekmovalo pet kosic in tudi med njimi je v hitrosti izstopala stara znanka tekmovanj v Vogričevcih Vera Šiftar iz Podgradja.

Ko so se kosci in kosice v hladni senci že hladili in krepčali s hladno pijačo, se je na pokošenem travniku potila strokovna komisija, katera je imela težko in odgovorno nalogo, med vsemi odličnimi kosci in kosicami izbrati najboljše. Odločitev ni bila lahka, pa vendar so soglasno za zmagovalca razglasili Lovra Šijanca iz Jamne, drugo mesto so prisodili Janezu Korenu iz Bratonec, tretje pa sedemnajstletnemu Jerneju Šijancu, ki se kljub mladosti uspešno prebija med najboljše kosce v državi, kar seveda ni presenetljivo, saj je njegov vzor in mentor oče Lovro.

Za zmagovalko med ženskami je komisija razglasila Vero Šiftar iz Podgradja, bučen aplavz za osvojeno drugo mesto je prejela domačinka Simona Stojnšek, tretje mesto pa je pripadlo Cvetki Žnidarič iz Stare Nove vasi.

Trije prvouvrščeni v obeh konkurencah so prejeli pokale, pokal sta prejela še najstarejši udeleženec Franc Vrbnjak iz Radoslavec, rojen leta 1936, ki je sodeloval na vseh 27 tekmovanjih v Vogričevcih, in Marica Heric, rojena leta 1941, lastnica travnika, na katerem se že vrsto let odvija tekmovanje. Razglasili so še najmljaša kosca, to sta bila desetletni Maj in dvanajstletna Zala iz Bratonec, ki sta že člana Društva koscev in kosic Slovenije.

Organizatorji so poskrbeli za vse obiskovalce, saj so jih brezplačno pogostili z bogračem in dobro glasbo, kupiti je bilo treba le pijačo in srečko, kdor je hotel zadeti dobitek na bogatem srečelovu.


Več v Družabno