Zasebniki ne prijavljajo nočitev

Zasebniki ne prijavljajo nočitev

Prlekija-on.net, četrtek, 15. maj 2008 ob 10:35

V prenovljenem Dvorcu Jeruzalem, ki je vrata odprl septembra lani, so zabeležili bore 103 nočitve
Malekova vinska klet pri Jeruzalemu je ena tistih znamenitosti, ki bi lahko v te kraje privabila še eveč gostov


Lokalna turistična organizacija (LTO) Prlekija Ljutomer je v lanskem letu poslovala pozitivno, saj so prihodki, ki so znašali 172.695 evrov, presegali odhodke v višini 172.609 evrov. Iz občinskega proračuna je LTO Prlekija Ljutomer prejela dobrih 70 tisoč evrov, ostalo pa je tržni prihodek zavoda, ki ga je občina Ljutomer ustanovila za izvajanje javne službe na področju turizma. "Glede na leto 2006 so se v lanskem letu prihodki od turističnih programov in vodenja skupin povečali za dobrih 77 odstotkov in so znašali nekaj več kot 47 tisoč evrov, od prodaje blaga in materiala pa so bili prihodki v višini 44 tisoč evrov, kar je za 568 odstotkov več kot predlani. Zavod je imel skoraj 70 odstotkov tržnega deleža." je ob pogledu na poslovanje v lanskem letu povedal direktor LTO Prlekija Ljutomer Andrej Vršič.

Posledica povečanja prihodkov je odprtje prenovljenega Turističnoinformacijskega centra (TIC) na Jeruzalemu, ki je bil večji del leta 2006 zaprt. Na Jeruzalemu so zabeležili lani približno 28 tisoč turistov, od tega več kot dve tretjini tujih. Skupaj je centre v Ljutomeru, na Jeruzalemu in Cvenu v lanskem letu obiskalo več kot 30 tisoč ljudi, kar je največ v zadnjih šestih letih. V letu 2007 je bilo tako zaznati več enodnevnih gostov, občutno je padlo število nočitev, predvsem turistov iz drugih slovenskih krajev. V prenočitvenih kapacitetah na območju ljutomerske občine je bilo nastanjenih lani 9740 domačih in 3289 tujih gostov, leto poprej pa so našteli 15.558 domačih in 2757 tujih gostov, ki so prenočili v Prlekiji. Padec je zaznati predvsem v Hotelu Jeruzalem, kjer se je število nočitev znižalo z 16.308 leta 2006 na 10.615 v letu 2007. V prenovljenem Dvorcu Jeruzalem, ki je vrata odprl septembra lanskega leta, so zabeležili bore 103 nočitve.

Ugotavljajo pa, da je upada števila nočitev posledica dejstva, ker privatni sektor ne prijavlja vseh gostov in s tem občina Ljutomer izgublja znaten vir dohodka iz turistične takse, na kar v LTO Prlekija Ljutomer že dalj časa opozarjajo.

Tudi v lanskem letu je LTO Prlekija Ljutomer skupaj s številnimi turističnimi ponudniki promocijo zaokroženega turističnega območja Prlekije izvajal na raznih turistični borzah ter sejmih v tujini (Dunaj, Gradec, Linz, Salzburg, Milano, Berlin, Celovec in Zagreb) in doma, podobne promocijske aktivnosti pa Vršič načrtuje tudi v letošnjem letu, ko si želi s sodelavci izdati turistično karto in zemljevid mesta Ljutomer ter zloženke o spominkih, o vinu in trti, o vodi in o kasaštvu, kar jim v lanskem letu zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ni uspelo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo