Salon prleških vin Jeruzalem 2008

Salon prleških vin Jeruzalem 2008

Salon Jeruzalem 2008, četrtek, 5. junij 2008 ob 17:33

V soboto 14. junija bo na Dvorcu Jeruzalem potekal Salon prleških vinarjev Jeruzalem 2008. Harmonijo izbranih osemdesetih vin bodo dopolnjevale kulinarične mojstrovine ter izjemen spremljevalni program. Letošnji salon vinarji posvečajo svojemu rojaku, legendarnemu Stanku Čurinu, ki bo na slavnostni akademiji spregovoril o svoji bogati s svetovnimi šampioni okronani vinski poti. Med predavatelji bodo  direktor avstrijske vinske akademije, master of wine dr. Josef Schuller, priznani etnolog dr. Aleš Gačnik in  vinska strokovnjakinja dr. Tatjana Košmerl.

Za skupen nastop na salonu se je povezalo šestnajst vinarjev z območja Prlekije, ki z združenimi močmi pripravljajo tokratni dogodek, ki bo že šestič zapored. Na pokušnjo bodo postavili 80 različnih vin. Vina se bodo degustirala iz ročno izdelanega salonskega kozarca Steklarne Rogaška, katerega bo prejel vsak obiskovalec salona. Za kulinarični del predstavitve bo poskrbel eden najslavnejših slovenskih kuharskih šefov, mojster Janez Bratovž iz slavne restavracije JB, ki bo na Jeruzalemu pripravljal moderne jedi s tradicionalnim prleškim pridihom. Gurmani se že veselijo poroke njegovih kreacij s prleškimi vini.

Častni gost Salona Jeruzalem 2008 je vinar gospod Stanko Čurin.  Prleški vinarji mu želijo s tokratnim salonom izkazati posebno čast in zahvalo za njegovo življenjsko delo in trud pri afirmaciji slovenskega vina doma in v svetu. Slavnostna akademija in pogovor z njim se bosta začela ob 12. uri.

Dr. Josef Schuller je direktor avstrijske vinske akademije in edini v Avstriji živeči strokovnjak z najžlahtnejšim nazivom Master of wine. Ob 15. uri bo na delavnici spregovoril o svojih občutkih o salonskih vinih. Etnolog Dr. Aleš Gačnik pripravlja predavanje o prepletanju misli, vina in umetnosti v turizmu. Vinska strokovnjakinja dr. Tatjana Košmerl bo predstavila ocenjena vina za nov vinski vodič. Jeruzalem bo ta dan gostil veliko srečanje sommelierjev zavoda SloVino in direktorjev za hrano in pijačo iz vse Slovenije. Podjetje Tondach je generalni pokrovitelj dogodka. Vinarji so strokovno podporo in organizacijo Salona Jeruzalem 2008 zaupali Zavodu za razvoj in raziskovanje gostinskih in kmetijskih dejavnosti SloVino ter Kulturno in izobraževalnemu društvu Kelih. Na spletni strani www.jeruzalem2008.slovino.com so na voljo uporabne informacije o salonu, program, spisek vinarjev in vin ter podatki o lokaciji.


Več v Družabno