Od države 47.000 evrov za letalsko obrambo pred točo

Izvajanje obrambe pred točo z letali, v Sloveniji poteka od leta 1999

Prlekija-on.net, torek, 9. julij 2013 ob 18:121
Toča

Toča

Letalski center Maribor in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, sta sklenila dogovor o izvajanju posipanja točonosnih oblakov s srebrovim jodidom v severovzhodni Sloveniji.

Država je za projekt letos namenila dobrih 47.000 evrov, pri občinah, ki so lani sofinancirale nekaj več kot polovico potrebnega denarja pa se letos nekoliko zatika, saj bi zaradi krize marsikatera občina želela zmanjšati pogodbeno vsoto. A po besedah direktorja projekta Darka Kralja, je to nemogoče, saj že s tem denarjem komajda opravijo svoje delo. Pogodbe so doslej sicer podpisali s polovico občin. Ob tem je izrazil tudi upanje, da jim bo uspelo zbrati okoli 100.000 evrov, kolikor so jih zbrali lani.

Hujša toča je naše kraje nazadnje zajela 16. junija 2009:
Uničujoče neurje s točo
Uničujoče neurje s točo

Izvajanje obrambe pred točo z letali, v Sloveniji poteka od leta 1999, ko se je začel poskusni projekt. Območje je omejeno na 2.900 kvadratnih metrov severovzhodne Slovenije, znotraj oboda Podvelka, Šentilj, Radgona, reka Mura, Ljutomer, meja s Hrvaško, Žetale, Boč, Slovenske Konjice.

Protitočno obrambo opravljajo z enim letalom, letos pa so jo izvajali že štirikrat. Kralj je ob tem tudi dejal, da je ves denar, ki je namenjen za to dejavnost, malenkost v primerjavi s tistim, kakšno škodo lahko povzroči en sam točni oblak. V projektu pa ne sodelujejo zavarovalnice.

Stroka skeptična
Predstavniki stroke pa so že večkrat poudarili, da ni dokazov v strokovni literaturi o učinkovitosti takšne obrambe, zaradi česar nasprotujejo financiranju projekta z javnimi sredstvi. A je vlada vseeno upoštevala stališča zagovornikov, med katerimi sta tudi Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije ter Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. S tem so sprejeli sklep o podaljšanju projekta v letih 2012 in 2013, kjer je bil upoštevan tudi lokalni interes, saj je projekt leta 2011 sofinanciralo 45, lani pa 38 od skupaj 52 povabljenih občin. Leta 2011 so občine prispevale 110.000, lani pa 87.000 evrov, kar znaša 60 odstotkov javnih sredstev.

Kmetijsko ministrstvo je izvajanje leta 2011 podprlo v višini 74.500, lani pa v višini 56.780 evrov, pri sprejetju sklepa pa je bilo upoštevano tudi to, da obrambo pred točo izvajajo v mejnih območjih sosednjih držav Avstrije in Hrvaške.


Več v Narava