Otvoritev obnovljenega kužnega znamenja na Kogu

Na Dnevih turizma na Kogu so blagoslovili obnovljeno kužno znamenje in odprli razstavo dobrot kmečkih žena iz Koga

Marjan Dovečar, petek, 16. avgust 2013 ob 18:41
Otvoritev obnovljenega kužnega znamenja

Otvoritev obnovljenega kužnega znamenja

V četrtek, 15. avgusta, je na Kogu potekala otvoritev obnovljenega kužnega znamenja, katerega prvotna verzija naj bi bila postavljena v 17. stoletju. Kužno znamenje je skozi zgodovino doživljalo nesrečno usodo, tako kot ljudje, ki so ga postavili. Močno je bilo poškodovano v zaključnih vojnih operacijah v II. svetovni vojni leta 1945 in je še sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja kazalo žalostno podobo.

Zadnja obnovitvena dela na kužnem znamenju – Pilu so bila opravljena v juliju 2013. Turistično in kulturno društvo Kog je zaradi večletnih neuspešnih prizadevanj, da bi pristojne institucije obnovile kapelo – kužno znamenje v Lačavesi, letos sàmo prevzelo pobudo za obnovo tega kulturnega spomenika v kraju. Za strokovno izvedbo obnove so poskrbeli restavratorji Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož.

Na začetku sta zbrane nagovorila predcednica turističnega društva Kog, gospa Anica Pevec ter Tonček Luskovič. Nato pa je obnovljen Pil ob petju domačega pevskega zbora blagoslovil domači župnik Janez Mohorič. Za zaključek pa se je s plesno točko predstavila mlada in uspešna plesalka Neža Orešnik.

Takoj zatem je sledila otvoritev razstave dobrot kmečkih žena iz Koga. Na razstavi, ki je odprta do nedelje je možno videti obilo dobrot, ki je delo njihovih rok. V predprostoru pa so predstavljeni domači obrtniki. Vso dogajanje je del prireditve Dnevi turizma na Kogu, ki se odvija in traja do nedelje, 18. avgusta. Vljudno vabljeni.


Več v Kultura in izobraževanje