Rojstna hiša Petra Dajnka v Črešnjevcih dobiva novo slamnato streho

Hiša bo dobila novo podobo, streho, okna, vrata in pročelje

Jože Žerdin, petek, 30. avgust 2013 ob 12:23
Obnova rojstne hiše Petra Dajnka

Obnova rojstne hiše Petra Dajnka

Streljaj od Gornje Radgone v Črešnjevcih se je leta 1787 rodil duhovnik, slovenski slovničar, pesnik in pisatelj ter čebelar Peter Dajnko. Njegova rojstna domačija leži na mirnem mestu med vinogradi in sadovnjaki v Črešnjevcih, kjer je Peter Dajnko preživljal otroška leta svojega življenja.

Gre za staro 300 let cimprano domačijo, ki je zgrajena iz lesa, ilovice in je krita s slamo. Sama domačija je pravi arheološki biser takratne gradnje, kajti v 17. stoletju so v deželi ob Muri bile zgrajene le take cimprane domačije, veliko krat v njih ni bilo elektrike, vodovoda, a življenje je bilo bolj mirno in sproščeno.

Po nekaj letih je njegovo domačijo načel zob časa, kajti streha je začela zamakati, zato se je lastnik Dajnkove domačije Janko Fekonja odločil, da bo hišo obnovil in ohranil za poznejše rodove. Z vlogo in potrebnimi dokazili o obnovi domačije se je prijavil na razpis za dodelitev Evropskih sredstev, pri čemer je bil uspešen. Tako mu bodo Evropska in nekaj lastnih sredstev pomagala, da bo rojstna domačija Petra Danjka dobila novo podobo, predvsem novo slamnato streho.

Za pokrivanje slamnate strehe bo poskrbel mojster Anton Golnar iz Sovjaka, ki bo na novo z rženo slamo hišo prekril, streha obsega 170 m2 površine. Dela pri obnovi domačije so v teh dneh v polnem teku, kajti končana naj bi bila do začetka oktobra letos. Ob novi rženi strehi, se bodo še zamenjala nova lesena okna, vhodna vrata ter druga manjša dela. Sama hiša pa bo dobila tudi novo lepšo zunanjo podobo, saj se bo pokrpala z ilovico in pobelila z belim gašenim apnom.

V notranjosti domačije Petra Dajnka je nekaj prostorov, kjer so ohranjene njegove spominske fotografije, tukaj je še ostala prava kmečka krušna peč, ter lesene omare, miza in drugo. Na pročelju hiše pa je postavljena tudi spominska plošča, kjer je zapisano, da se je duhovnik Peter Dajnko rodil 1787, umrl pa 1878. Nazadnje je bil duhovnik v župniji Velika Nedelja, kjer je tudi pokopan. Ko bo domačija Petra Dajnka obnovljena bo postala pravi biser še ohranjenih cimpranih domačij v tem koncu Prlekije, in bo pravi ponos občine in župnije Gornja Radgona.


Več v Zanimivosti