Lanske poplave tudi posledica delovanja verige avstrijskih hidroelektrarn

Končala se je hidrološka analiza lanskih katastrofalnih poplav na Dravi, kjer je bilo ugotovljeno, da je na povečan pretok Drave vplivalo tudi delovanje verige avstrijskih hidroelektrarn

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. oktober 2013 ob 18:022
Gorišnica, foto: Silvo Sok

Gorišnica, foto: Silvo Sok

Končala se je hidrološka analiza lanskih katastrofalnih poplav na Dravi, glavna ugotovitev pa je, da je po obilnih padavinah v zaledju na povečan pretok Drave na mejnem profilu vplivalo delovanje verige avstrijskih hidroelektrarn.

Stanje na območju Ormoža se umirja
Stanje na območju Ormoža se umirja
Drava naredila novo, 150 metrov široko strugo
Drava naredila novo, 150 metrov široko strugo

Izsledke analize so pojasnili na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje: "Ocena najvišjega pretoka 5. novembra 2012 je bila 2.670 kubičnih metrov na sekundo, pričakovani naravni pretok brez delovanja verige hidroelektrarn pa je na tem prerezu ocenjen na 1.980 kubičnih metrov na sekundo."

Analiza je torej pokazala, da je razlika, po oceni med 650 in 750 kubičnimi metri na sekundo, nastala kot posledica obratovanja avstrijske verige hidroelektrarn. Strokovna razprava na ministrstvu je v zaključni fazi in upošteva izsledke hidrološke analize, meddržavna komisija pa naj bi izvedensko poročilo o analizi poplav obravnavala prihodnji mesec.

Na ministrstvu so seznanjeni tudi s postopki, ki jih proti avstrijski družbi Verbund vodijo avstrijski in slovenski državljani, vlada pa na podlagi podrobnejših analiz pozorno spremlja in preučuje ravnanje avstrijskih in slovenskih ustanov v zvezi s poplavami, na podlagi česar se bo odločala za izvedbo ukrepov za zmanjšanje tovrstnih tveganj na najmanjšo mogočo mero, tudi za povračilo škode.

Za odpravo škode po poplavah je Evropski parlament sicer Sloveniji septembra odobril 14 milijonov evrov pomoči iz evropskega solidarnostnega sklada, čakajo pa na slovenski načrt porabe denarja. Ko bodo prejeli slovenski načrt, naj bi bil denar izplačan. Predividoma naj bi se to zgodilo to jesen.


Več v Narava