Osrednja slovesnost pred dnevom spomina na mrtve v Ljutomeru

V občini Ljutomer so obeležili spominske slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

Prlekija-on.net, nedelja, 27. oktober 2013 ob 12:17
Venec k spomeniku so položili Anton Kosi, Olga Karba in Franc Slokan

Venec k spomeniku so položili Anton Kosi, Olga Karba in Franc Slokan

Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer, sta v petek, 25. oktobra, pred dnevom spomina na mrtve pripravili spominske slovesnosti ob obeležjih NOB v občini.

Spominske slovesnosti so v petek potekale tudi v Cezanjevcih pri spomeniku talcev pri Ribičevem mlinu, pri spomeniku padlih borcev ob stari osnovni šoli pri Mali Nedelji, pri spominski plošči na Podgradju pri domačiji Lipovec, v Ilovcih pri spomeniku talcev, osrednja slovesnost pa je bila v Ljutomeru pri spomeniku Triglav. V Radomerju bo slovesnost pri spominski plošči pri gasilskem domu v petek, 1. novembra.

V Ljutomeru je na osrednji slovesnosti bila slavnostna govornica županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je med drugim povedala: "Dan spomina na mrtve je opomnik o tem, kakšno neverjetno darilo je življenje. Omejeno v trajanju, a neskončno v svojih možnostih. Mnogo bolj pomembno je od dnevnih razprtij, od politike, od stvari, ki ga grenijo in mu odvzemajo smisel. Ob tem čustveno bogatem prazniku imamo priložnost, da ponovno vzpostavimo stik s pogumom, ki premaga strah, da zamenjamo negotovost z odločnimi načrti in ojačamo odmev spominov s ponosom na vse dobro, žlahtno, pošteno in človeško v naši zgodovini, v ljudeh in zgodbah, ki so del našega izročila."

Nato so županja, Franc Slokan in Anton Kosi položili venec k spomeniku ter prižgali sveče. Sveče in venec pred spomenik so položili tudi predstavniki Doma starejših občanov Ljutomer.

Za kulturni program na slovesnosti so poskrbeli dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.


Več v Kultura in izobraževanje