Poslanstvo pokvaril požar

Antonija Podnar

Prlekija-on.net, torek, 23. september 2008 ob 19:08
Poslanstvo pokvaril požar

Poslanstvo pokvaril požar

Antonija Podnar ljutomerska vinska kraljica Martina XIII.

V Ljutomeru so prvi v nekdanji skupni državi okronali vinsko kraljico, leta 1986 so krono nadeli Sonji Lipič. Nekaj let Ljutomerčani niso izbirali kraljice, ki bi bila dodaten promotor njihovih vin, po ustanovitvi Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer pa je izbor postal vsakoleten, kronanje pa obvezno v času martinovanja. Lani novembra je naziv Martina XIII. pripadel 20-letni Antoniji Podnar iz Babincev pri Ljutomeru, ki bo čez dober mesec dni morala predati lento. Žal svoji naslednici ne bo mogla nadeti krone, ker je ta zgorela, ko je Podnarjevim požar uničil stanovanjsko hišo. "Lento in krono sem imela shranjeni v svoji sobi. Žal ju nismo mogli rešiti, še dobro, da sem imela kraljičino obleko v drugem prostoru, katerega ni zajel požar. Tako je ostala nepoškodovana. Lento za naslednico imamo, krona pa je še v izdelavi in bo do imenovanja nove ljutomerske vinske kraljice nared," se z grenkobo spominja najtemnejšega trenutka svojega poslanstva Podnarjeva.

Naloga ljutomerske vinske kraljice je promocija vin članov Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer ter predstavljanje kulture pitja, Prlekije in njenega vinorodnega dela širši javnosti. "Največ sem sodelovala z družbo Ljutomerčan in tamkajšnjo vodjo prodaje Matejo Štabuc, ki je bila med drugim dvakrat ljutomerska vinska kraljica, ter s Tjašo Kos, nekdanjo slovensko vinsko kraljico, ki sedaj skrbi za promocijo vin preko društva Kelih. V bistvu sem prehodila vso Slovenijo, vse z jasnim namenom in ciljem: promovirati naša vina," je o svojem enoletnem delu povedala študentka tretjega letnika predšolske vzgoje na mariborski pedagoški fakulteti. "Poznavalcem vin ni treba posebej predstavljati naša, vrhunska bela vina, so pa tudi takšni ljudje v Sloveniji, ki naših vin ne poznajo in so bili ob pokušnji pozitivno presenečeni. Večina meni, da so vina iz Prlekije nekoliko bolj kisla od tistih s Primorskega, ampak priznavajo tudi drugod, da imajo v sebi posebno bogastvo," je prenesla občutke degustatorjev prleških belih vin sedanja vinska kraljica Ljutomera.

Podnarjevo čaka skupaj z drugimi bivšimi vinskimi kraljicami Ljutomera in Male Nedelje, ki so združene v klub Martina, ta petek popoldan v atriju ljutomerske mestne hiše priprava zanimive prireditve. "Sedanji in bivše vinske kraljice z ljutomerskega območja bomo že četrtič pripravile Prleško brotvo, ko bomo ob kulturnem programu obrali grozdje potomke najstarejše trte, poleg tega bomo organizirale bogato degustacijo vin," je povabila vse v atrij ljutomerske mestne hiše vinska kraljica Ljutomera Antonija Podnar.

Karakter in žlahtnost Prlekije

Mateja Štabuc, vodja prodaje družbe Ljutomerčan Ljutomer: "Ljutomerska vinska kraljica Martina XIII Antonija Podnar je s ponosom in srčno predstavljala Prlekijo in ljutomerske gorice. Prav tako poslanstvo ima tudi ljutomerska klet Ljutomerčan, ki z zlato žlahtno kapljico poskuša predstaviti karakter, žlahtnost in rajskost Prlekije v najžlahtnejši obliki. Sodelovanje z Antonijo je bilo uspešno in prijetno."

Sabina Germšek, bivša ljutomerska vinska kraljica: "Antonijo sem spoznala, ko je postala vinska kraljica Ljutomera, še bolj pa, ko se nam je pridružila v klubu vinskih kraljic Ljutomer in smo začele sodelovati. Je predvsem prijazna, nasmejana punca, ki da nekaj na tradicijo. Svoje letošnje poslanstvo dobro opravlja in s tem predstavlja Prlekijo, njene ljudi in seveda njena vina."