»Ali je prevoz otrok varen?«

Bralec je zapisal, da zavita cesta, ki pelje do Banovcev in Veržej skozi naselja Šalinci, Krištanci in Grlava ni bila še do 9.00 prav nič očiščena

Prlekija-on.net, sreda, 29. januar 2014 ob 15:392
Cesta, ki pelje skozi naselja Šalinci, Krištanci in Grlava, foto: Janče Gartner

Cesta, ki pelje skozi naselja Šalinci, Krištanci in Grlava, foto: Janče Gartner

Ob novici, ko je avtobus na Goričkem, ki je prevažal dijake, zdrsnil s ceste, nam je naš bralec Janče poslal svoje razmišljanje, kjer se sprašuje, če je prevoz otrok varen. Mi pa smo preverili, kdaj se ceste pri nas sploh morajo plužiti.

Avtobus, ki je prevažal otroke, zdrsnil s ceste
Avtobus, ki je prevažal otroke, zdrsnil s ceste

Spodaj je objavljen celoten zapis bralca.


"Po današnji novici, da je zdrsnil in se prevrnil šolski avtobus na poti v šolo Križevci (novica na radiu in TV), smo bili starši zaskrbljeni in nekaj nas je klicalo na osnovno šolo Križevci, saj iz novic ni bilo jasno, kje se je nesreča dejansko zgodila. A se je nesreča primerila na Goričkem in ne tu v Prlekiji. A prav nič čudnega ne bi bilo, če bi se to zgodilo tu, saj zavita cesta, ki pelje do Banovcev in Veržej skozi naselja Šalinci, Krištanci in Grlava ni bila še do 9.00 prav nič očiščena (na sliki), čeprav tu pelje vsak delavnik šolski avtobus otroke v šolo že pred 7 uro zjutraj in še dvakrat na dan nazaj. Tudi ob prvem sneženju v petek 24.1.2014 še do večera ni bilo na tej cesti storjenega nič. Peljal sem se z malim avtomobilom C-1 proti Veržeju in vse do Banovcev sem s trebuhom avtomobila drgnil po snegu grebena sredi vozišča. Od Banovcev naprej pa je bila cesta očiščena in kopna vse do Murske Sobote. Torej se da!

Na zboru krajanov ob priliki predstavitve proračuna smo opozorili na zelo slabo prometno varnost šolskih otrok, saj v naselju ni postajališč za šolski avtobus, ni niti talnih in prometnih oznak, ki bi voznike opozarjale na otroke in šolski avtobus, ni pločnikov in ni razsvetljave, saj morajo otroci v kratkih zimskih dnevih v temi na jutranji avtobus.

Ali moramo zares počakati na nesrečo, da se bo kaj premaknilo. Na koncu pa bo kriv voznik, kot kaže po izjavi policista ob današnji nezgodi, ki je moral po zasneženi cesti peljati otroke po ovinkih in klancih, kjer bi v teh pogojih verjetno zdrsnil tudi stoječi avtobus. Lastniki in vzdrževalci cest pa nič in krivdo prevračajo na druge."

Janče


Kdaj se ceste sploh plužijo?
Mi pa smo preverili, kdaj se ceste pri nas sploh plužijo. Prilagamo tabelo in obrazložitev, ki nam jo je že ob lanskem obilnem sneženju, kjer so se prav tako občani pritoževali nad stanjem cest, posredoval Nograd-Lotmerk d.o.o., ki skrbi za čiščenje cest v občini Ljutomer.
Tabela pluženje

Opombe k tabeli:

  • šteje se, da je prevoznost zagotovljena, če višina snega na cestah I. in II. prednostnega razreda ne presega 10 cm, na drugih cestah pa 15 cm, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil.
  • ne glede na določila pri močnem sneženju, v obdobju zelo močnega sneženja, ob močnih zametih in snežnih plazovih, prevoznost ni nujno potrebno zagotavljati. Podobno velja za poledico, če je zaradi dežja cesta gladka in poledice ni mogoče odpraviti z razpoložljivimi tehničnimi sredstvi.

V Občini Ljutomer so bili v Planu izvajanja zimske službe določeni naslednji prednostni razredi:
  • I. prioritetni razred: ne spada nobena lokalna cesta oz. javna površina.
  • II. prioritetni razred: ne spada nobena lokalna cesta oz. javna površina.
  • III. prioritetni razred: 223011 Ljutomer – Veržej; 223021 Krapje – Razkrižje; 223031 Ljutomer – Mota; 223041 Stročja vas – Razkrižje; 223051 Podgradje – Ilovci; 223091 Žerovinci – Stara cesta; 223111 Ljutomer – Drakovci; 223121 Bučkovci – Moravski vrh; 223131 Radoslavci – Moravci; 223141 Noršinci – Lukavci; 223201 Šalinci – Veržej; 223271 Kamenščak – Mekotnjak; 223251 Kamenščak – Branoslavci; 223252 odcep Branoslavci; 223301 Mekotnjak – Lahonci; 302161 Železne Dveri – Jeruzalem; 302171 Radomerje – Ivanjkovci.
  • IV. prioritetni razred: 223061 Zgornji Kamenščak – Vogričevci; 223071 Cven – Pristava; 223221 Podgradje; 223152 Grabe – Branoslavci; 223161 Logarovci – Radoslavci; 223171 Kokoriči – Sitarovci; 223211 Noršinci – farma Cven; 223231 Lukavci – Cezanjevci; 223241 Cezanjevci – Kamenščak; 223311 Marinščak; 223331 Mala Nedelja – Bodislavci; 302081 Savci – Gomila; 223101 Drakovci – Stara Gora – Ženik.
  • V. prioritetni razred: vse javne poti, parkirišča, kolesarske steze, pločniki in dodatne nekategoritirane poti.
  • VI. prioritetni razred: ne spada nobena lokalna cesta oz. javna površina.
Ne glede na Pravilnik o vrstah vzdrževalnih del na javnih cestah in nivoju rednega vzdrževanja javnih cest, se odstranjevanje snega z voznih površin prične takrat, ko je višina snega na lokalnih cestah 5-10 cm in še vedno sneži, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil. V izjemnih primerih, ko so napovedane obilnejše in neprekinjene snežne padavine, je možno pričeti z odstranjevanjem snega tudi pri nižji višini zapadlega snega. Pri odstranjevanju snega se upoštevajo prioritete določene v izvedbenem programu zimske službe. Sneg se odstrani praviloma v 48 urah po prenehanju sneženja s cest po prednostnem vrstnem redu.

Ceste se štejejo za prevozne tudi tedaj, če je promet oviran zaradi ostanka snega na vozišču, vključno z delno snežno desko!

Iz plana izvajanja zimske službe je razvidno, da večina cest v občini Ljutomer spada v III. oz. IV. prioritetni razred. Pri konkretnem primeru, gre za cesto 223201 Šalinci – Veržej, ki spada v III. prioritetni razred, za kar se predvideva, da je cesta prevozna med 5. in 20. uro. Pri sneženju je potrebno zagotoviti prevoznost, možni so zastoji do 2 ur, predvsem med 20. in 5. uro. Pri močnem sneženju pa je potrebno zagotoviti prevoznost vsaj enega voznega pasu, možni pa so zastoji predvsem med 20. in 5. uro.


Več v Narava