Komedije polnijo dvorane

Komedije polnijo dvorane

Prlekija-on.net, torek, 4. november 2008 ob 09:16
Komedije polnijo dvorane

Komedije polnijo dvorane

Srečko Centrih gledališki igralec in režiser iz Ljutomera.

Ljutomerska gledališka skupina ima dolgo tradicijo, saj že več kot sto let na odrskih deskah razveseljuje ljubitelje gledaliških predstav. Med tistimi, brez katerega si ljutomerske amaterske gledališke skupine ne moremo zamisliti, je 60-letni Srečko Centrih iz Ljutomera. Približuje se štirideset let njegovega dela na gledaliških odrih. "Leta 1969 sem se pridružil ljutomerski gledališki skupini. Spomnim se, da je bila prva predstava, v kateri so mi namenili vlogo, Finžgarjeva Razvalina življenja. Do danes se je zvrstilo že okoli 35 različnih predstav, v katerih sem igral," pove Centrih.

Stane Kralj, Julka Bezjak, Jože Vozny, Rajko Stupar in Ivo Žnidarič so režiserji, ki so Srečka Centriha urili na gledaliških odrih. Niso ga naučili le številnih vlog, njihovo režisersko delo je budno spremljal ter se v zadnjem obdobju tudi sam prelevil v uspešnega režiserja. Od leta 1994 ljutomerska gledališka skupina igra predstave, katerih režiser je Centrih. "Vsak režiser, s katerimi sem sodeloval, je imel svoje vrline, nekako pa je name največji vtis naredil Jože Vozny, ki je prišel v Ljutomer iz Ljubljane. Vendar poskušaš kot režiser delati po svoje, tako se ne bi mogel opredeliti, od koga sem največ povzel," doda Centrih, ki je za ljutomersko skupino režiral štirinajst predstav, za križevsko pa pet. Njegova posebnost so komedije. "Ni problem zrežirati in odigrati predstavo kakšnega drugega žanra, vendar dvorane polnijo komedije. V času, ko je bil režiser Kralj, smo igrali Cankarjeve Hlapce, vendar nismo mogli napolniti dvorane. S komedijami pa ni težko z isto predstavo večkrat napolniti dvorane."

"Nagrad je bilo zelo malo, še dobro, da jih nisem željan," v svojem hudomušnem tonu pove Centrih, ki se lahko pohvali z nekaterimi občinskimi odlikovanji, prav tako pa njegovo delovanje v gledališču ni ostalo neopazno pri raznih institucijah, ki podeljujejo plakete in nagrade. "Največja nagrada, s katero se rad pohvalim, so ljudje, s katerimi igram v gledaliških predstavah oziroma katere kot režiser vodim po odrskih deskah. Moram poudariti, da se odlično razumemo, plod tega pa so tudi polne dvorane obiskovalcev, ki z aplavzom nagradijo naše delo."

V prihodnjih dneh bo Centrih pričel vaditi z obema skupinama novi predstavi, ki ju bodo obiskovalci lahko videli marca prihodnje leto. Več podrobnosti ni želel izdati, je pa obiskovalce povabil v ljutomerski Dom kulture že ta četrtek ob 19.30. "Ponovno bomo zaigrali Volitve v našem bloku. Letos smo se s to komedijo predstavili le dvakrat. Enostavno ni bilo časa. Trenutno namreč gostujemo s štirimi igrami, tokrat pa smo se odločili, da se Ljutomerčanom in okoličanom še enkrat predstavimo," je še povedal Centrih.

Srečko Centrih je prepoznavna osebnost

Mira Rebernik Žižek, gledališka igralka iz Ljutomera: "S Srečkom sodelujeva na gledališkem področju že vrsto let. Skupaj sva orala ledino, ko smo na ljutomerski oder prinesli osvežitev s situacijsko komedijo. Takrat si je upal, brez večjega predznanja, sprejeti tudi vlogo režiserja. Z doseženimi uspehi je dokazal, da je vredno deliti svoje talente z drugimi. Odkar ga poznam, ga cenim kot sposobnega igralca in režiserja, ki v sebi skriva še veliko neodkritega, saj ga gledalci večinoma poznajo le po komičnih vlogah. Prepričana sem, da bi kljub svoji 'robatosti' odlično odigral tudi resno karakterno vlogo. Pustimo se presenetiti..."

Vera Slavič, vodja gledališke sekcije iz Križevcev: "Srečko Centrih je prepoznavna, izjemna umetniška osebnost. S prefinjenim talentom in smislom za oder, torej z naravnimi darovi, ki jih pri nas doslej, žal, še nismo znali prav ceniti. Svoje natančno začrtano odrsko delo bo prav gotovo opravil profesionalno, tako, kot si je zamisli. Ali bo popolno ali pa se ga ne bo lotil. Brez njega ne bi bilo naše skupine in številnih uspehov, ki smo jih skupaj dosegli."