Uporaba centra 37 tisoč evrov mesečno

Sodobna športna dvorana

Prlekija-on.net, četrtek, 20. november 2008 ob 07:22

Športno-izobraževalni center Ljutomer bo zgrajen do februarja, šola, vrtec in telovadnica v Stročji vasi pa maja prihodnje leto.

V ljutomerski občini trenutno gradijo dva velika objekta, pomembna za izobraževanje in šport mladine in tudi odraslih. Pri Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru se je na podlagi javno-zasebnega partnerstva med občino Ljutomer in podjetjem Gradis GP Gradnje Ptuj že avgusta pričela gradnja športno-izobraževalnega centra, ki bo dopoldne na razpolago za vadbo gimnazijcev, popoldne in ob vikendih pa za šport in rekreacijo občanov Ljutomera. Na tiskovni konferenci je ljutomerski župan Franc Jurša povedal, da dela potekajo po predvidenem planu, če ne bo večjih zapletov, bo objekt končan v predvidenem roku, to je do 5. februarja prihodnje leto.

Sofinanciranje objekta


Potrebe po izgradnji Športno-izobraževalnega centra v neposredni bližini ljutomerske gimnazije so se pokazale že v preteklosti, na podlagi podeljene stavbne pravice pa so letos projekt, vreden 3,6 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, začeli tudi izvajati. Stavbna pravica bo podeljena za obdobje 15 let, v tem času bo znašala najemnina za objekt dobrih 37 tisoč evrov mesečno. Ljutomerski župan je povedal, da so z ministrstvom za šolstvo in šport konec maja letos že podpisali Pismo o nameri za koriščenja tega centra, razdelitev najemnine v odstotkih pa bo dogovorjena v prihodnjih mesecih. Center naj bi vrata odprl poleti prihodnje leto, po koncu gradbenih del bodo namreč pričeli urejati okolico in opremljati objekt. "Za izvedbo teh del smo si že pridobili sredstva Fundacije za šport v višini 231.500 evrov in 368.140 evrov sredstev ministrstva za šolstvo in šport," je dodal Jurša, ki pričakuje, da bodo nekaj sredstev dobili tudi na tokratnem razpisu Fundacije za šport, ki je pravkar v teku.

Nova šola, vrtec in telovadnica

Še en izredno pomemben objekt, ki bo služil vzgoji, izobraževanju in rekreaciji, družba Gomboc iz Beltincev gradi v Stročji vasi. Prav tako v avgustu se je namreč pričela priprava gradbišča za novo šolo, vrtec in telovadnico. Pogodbena vrednost investicije je nekaj manj kot 3,7 milijona evrov, dela pa morajo biti končana konec maja prihodnje leto. Ministrstvo za šolstvo in šport bo sofinanciralo izgradnjo v višini nekaj več kot 1,7 milijona evrov, preostalo pa bo v naslednjih letih iz svojega proračuna zagotovila občina Ljutomer. V Stročji vasi bodo tako v prihodnjem šolskem letu otroci pričeli obiskovati nov vrtec (imel bo 488 kvadratnih metrov površin), učenci devetletke bodo dobili nove šolske površine v velikosti 1980 kvadratnih metrov, športni vzgoji in rekreaciji pa bo namenjena telovadnica s površino 600 kvadratnih metrov. Izvedeli smo, da osnovno šolo v Stročji vasi obiskuje v tem šolskem letu 145 učencev, vrtec pa 75 otrok. Prihodnja leta naj bi se število učencev in otrok v šolskem okolišu Stročja vas povečevalo, predvidevajo pa tudi, da bi novo šolo in vrtec v Stročji vasi obiskovali tudi otroci iz drugih krajev občine Ljutomer.

Milijon evrov za ŠRC Ljutomer

Ljutomerska občina je bila uspešna na razpisu ministrstva za šolstvo in šport, ki je razdelilo denar za sofinanciranje projektov za javno športnorekreacijsko infrastrukturo. Na omenjeni javni razpis je pravočasno prispelo 29 vlog. Glede na prispele in ovrednotene projekte je strokovna komisija ugotovila, da je razpisanih sredstev dovolj za sofinanciranje dvanajst projektov. Med temi je tudi ureditev športnorekreacijske in turistične infrastrukture v Športnorekreacijskem centru (ŠRC) Ljutomer, za kar je ljutomerska občina prejela milijon evrov. V ŠRC Ljutomer so teniška igrišča, letno kopališče, nogometni stadion in hipodrom. Iz Pomurja je na tem razpisu uspela le še občina Puconci, ki bo dobila 1,5 milijona evrov za gradnjo večnamenske nizkoenergetske športne dvorane.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo