Bratuškova odstopa kot premierka, na volitve pa s svojo stranko

Za predčasne volitve se omenja datum 22. junij, a bi se s tem moral skrajšati 30-dnevni rok za razpustitev parlamenta

Prlekija-on.net, ponedeljek, 5. maj 2014 ob 09:235
Alenka Bratušek

Alenka Bratušek

Premierka mag. Alenka Bratušek je na sestanku koalicijskih strank napovedala, da v ponedeljek odstopa z mesta predsednice vlade, katere funkcijo je opravljala nekaj več kot leto dni, za odstop pa se je odločila zaradi neizvolitve kot predsednice Pozitivne Slovenije.

"Če res vsi mislijo kar govorijo, gremo na volitve pred poletjem! Državljanke in državljani boste povedali kdo naj vodi vlado in to je edino prav. Lep dan," pa je nato Bratuškova sporočila preko družbenih omrežij in predsednikoma DZ-ja in republike, Janku Vebru in Borutu Pahorju, poslala svojo odstopno izjavo s položaja predsednice vlade.

Večina strank se zavzema, da bi bile volitve še pred poletjem, saj naj bi bilo to najbolje za državo. Če DZ v 30 dneh ne izvoli novega mandatarja ali ni predlogov zanj, predsednik republike razpusti DZ in razpiše predčasne volitve. Novi DZ mora biti izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

Za predčasne volitve se omenja datum 22. junij, a bi se s tem moral skrajšati 30-dnevni rok za razpustitev parlamenta. V tem primeru bi se moralo več kot 80 poslancev in poslank nedvoumno odreči predlaganju novega mandatarja.

V Državnem zboru pa je medtem nastala nova poslanska skupina, ki so jo oblikovali poslanci in poslanke, ki so izstopili iz Pozitivne Slovenije z Bratuškovo na čelu.

Katero stranko pa bi vi volili, če bi predčasne volitve bile to nedeljo?
Sodelujte v anketi na desni strani spodaj.


Več v Slovenija