Skrb za narcisne travnike v Veržeju

V Veržeju so na narcisnih travnikih odstranjevali podlesek

Jože Žerdin, ponedeljek, 26. maj 2014 ob 11:091
Turistično društvo Veržej v Prlekiji med drugim skrbi za narcisne travnike. Sodobno kmetijstvo je narcise (Narcissus poeticus) skoraj uničilo, pri čemer so se travniki preorali, posejala se je koruza in kulturne poljščine. Ob tem obstaja dokument Uradni list iz leta 1975 s katerim so poljane - travniki zaščiteni kot kulturni naravni spomenik. Tega seveda nihče ne upošteva, za travnike se ni dobila subvencija.

Bele poljane narcis v okolici Veržeja
Bele poljane narcis v okolici Veržeja

Občina Veržej je tri parcele, kjer rastejo narcise, odkupila, turistično društvo Veržej pa skrbi, da so travniki pokošeni, takrat ko seme narcis dozori. V Veržeju namreč ugotavljajo, da so travniki vsako leto vse bolj beli z narcisami. Sejejo se tudi narcise in pa tudi jesenski podlesek, ki ga je že toliko, da so se morali v teh dneh v Veržeju organizirati za odstranjevanje podleska, kar po domače pomeni divja koruza.

Poleg članov domačega Turističnega društva, so se akcije odstranjevanja podleska udeležili člani Pomurske sekcije DOBS in trije javni delavci. Skupaj je bilo opravljenega 85 ur dela. Travnike bodo pokosili, ko bodo semena narcis dozorela.


Več v Narava