Na 11. Grajskem ocenjevanju vin na Ptuju, dve amfori za vinogradnike DV Mala Nedelja

XI. Grajski vinski praznik in I. Festival vin na Ptuju

Branko Košti, nedelja, 22. junij 2014 ob 11:26
12. Grajsko ocenjevanje vin na Ptuju

12. Grajsko ocenjevanje vin na Ptuju

Pridelovalci in ljubitelji žlahtne kaplice iz Srednjih slovenskih goric in Haloz, so se v petek , 20. junija, zbrali na Ptujskem gradu, ob zaključnem dejanju 11. Grajskega ocenjevanja vin - podelitvi priznanj najboljšim vinogradnikom.

Grajsko ocenjevanje vin je krona ocenjevanj na območju Srednje Slovenskih goric in Haloz. Na letošnjem, že enajstem po vrsti, je bilo ocenjenih 98 vzorcev vin, katera so na predhodnih društvenih ocenjevanjih dobila odlično oceno. Ocenjevanje je 28. maja izvedla posebna strokovna komisija in na podlagi Pravilnika o grajskem ocenjevanju vin, dodelila nazive prvakov vin, katerih pridelovalci so prejeli priznanja, diplome in amfore. Povprečna ocena vseh ocenjenih vin je bila 18,25 točk, vina normalne trgatve so dosegla 18,18 točk, povprečna ocena vin posebnih kakovosti pa 18,91 točk.

Na Grajskem ocenjevanju vin že vrsto let zelo uspešno sodelujejo tudi vinogradniki DV Mala Nedelja, saj je društvo član Društva VTC 13 Srednjih Slovenskih goric, katero je soorganizator prireditve, skupaj z KGZS Zavodom Ptuj, Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož in Društvom Cesarsko-kraljevi Ptuj. Poleg kar nekaj priznanj in diplom, sta dve vini članov DV Mala Nedelja, prejeli naiv Prvaka 11. Grajskega ocenjevanja.

Najvišje priznanje, amforo in naziv prvaka letnika, sta prejela Anton in Marija Ficko, za vino normalne trgatve - sivi pinot 2011, za vino posebne kakovosti pa Vinogradništvo Horn za laški rizling, ledeno vino 2011.

Posledica dobrega sodelovanja med VTC 13 in Društvom Cesarsko-kraljevi Ptuj, je ocenjevanje in izbira knežjega vina. Knez društva Cesaski-krajevi Ptuj, izmed treh prvakov vin letnika, izbere svoje vino, za katero podeli priznanje pridelovalcu. Prav tako najboljše vino izberejo in nagradijo Vinske kraljice in novinarji. Rezultati teh izborov bodo razglašeni na 12. Ptujskih grajskih igrah, katere bodo potekale od 27. do 29. junija na Ptujskem gradu. Po neuradnih podatkih, se obeta DV Mala Nedelja, novo priznanje.

Zaključno prireditev letošnjega Grajskega ocenjevanja, so obogatili plesalci plesnih skupin Graziosa in Pellegrina, ansambel Pomladni zvoki, 5. Ptujska vinska kraljica Urška Polanec, 3. Cerkvenjaška vinska kraljica Polona Čeh in Tanja Vrbnjak - Martina VII, Vinska kraljica DV Mala Nedelja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje