Prikaz in tekmovanje v oranju s plugi na stari način

Zmagala je ekipa Društva Oldtimer Stara Gora

Jože Žerdin, ponedeljek, 21. julij 2014 ob 14:272
Steyr klub Kog je v soboto, 19. julija, na njivah v Vitanu pri Kogu pripravil drugo tekmovanje v oranju z ročnimi plugi na stari način. S plugi so orale tekmovalne ekipe, katere so vlekli traktorji, a orač je bil za plugom in je moral vsako brazdo dobro zorati do globine 15 cm.

Tekmovanja s plugi se je udeležilo 19 tekmovalcev, kajti na tak način, so v tem delu Podravja s plugi mlademu rodu prikazali ročno oranje zemlje, s poudarkom kako so nekoč naši dedje s kravjo ali konjsko vprego orali, sejali, da so preživeli številne družine. Tekmovalci so se namreč razporedili na parcelah njiv strnišč, saj je šlo za tekmovanje. Komisija, ki je bdela nad oranjem in tekmovalci je ocenjevala več faz, od priprave pluga in traktorja, začetek oranja, globino oranja, pravilni naklon zorane brazde. Ocenjevalo se je po pravilniku društva in po državnem kriteriju ocenjevanj oranja s plugi.

Poleg domačih tekmovalcev so se tekmovanja v oranju s plugi udeležile še ekipe Klub ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja, tekmovalci iz Društva Oldtimer (Oltajmerjev) Stara Gora in iz sosednje Hrvaške iz Štrigove. Tovrstno in enkratno tekmovanje sta podprli tudi občina Ormož in občina Središče ob Dravi.

Zmagala je ekipa Društva Oldtimer Stara Gora v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Prve tri ekipe so prejele pokale, ostale ekipe pa priznanja. V tekmovanju se je pomerilo kar 19 tekmovalcev, saj je šlo za mednarodno tekmovanje v oranju s plugi. Poleg tega pa si je bilo še moč ogledati kar 35 najrazličnejših starodobnih traktorjev.

Prav gotovo so vsi, ki so se udeležili tekmovanja ali pa si samo tekmovanje ogledali, videli kako težko je bilo nekoč delo na kmetih, ko so še ročno orali, dokler še ni bilo v tem delu Podravja traktorjev. Takih prizorov je na naših poljih vse manj ali pa jih sploh ni za videti, le Društvo Steyr klub Kog na svoj način obuja in ohranja tovrstno kmetijsko tehniko in oranje z starimi kravjimi plugi.


Več v Družabno