»Igranje z vozniki in njihovo varnostjo«

Bralec opozarja, da je da je označevanje delovišč na cestah, urejanje prometa ob ali preko njih katastrofalno, nevarno in povsem neodgovorno

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. julij 2014 ob 09:432
Delo na cestah

Delo na cestah

Bralec Janče nam je posredoval fotografije in zapis, kjer navaja, "da je označevanje delovišč na cestah, urejanje prometa ob ali preko njih katastrofalno, nevarno in povsem neodgovorno".

Spodaj objavljamo zapis ter fotografije.


Igranje z vozniki in njihovo varnostjo

Veliko se vozim po Prlekiji in predvsem po Ljutomerski občini ter deželo spoznavam tako z avtomobilom kot z motorjem. Žal so zadnje čase te ceste postale poligoni za gradbince, za katerimi pa ostane ozek asfaltni trak, uničeno obrobje in polno peska po cestišču, ki je predvsem za motoriste zelo nevaren in lahko tudi usoden, saj je vozilo na le dveh kolesih zelo nestabilno in ga je težko obvladovati v takih pogojih in hitro pride do zdrsa in padca. Za vozili posebno za tovornjaki, ki po nekaterih cestah sploh nebi smeli voziti, se po takih cestah dviguje oblak prahu, ki ni prijeten za nikogar, ne prebivalce ne voznike.
Pa za varnost na cesti to sploh ni največja težava! Označevanje delovišč, urejanje prometa ob ali preko njih je katastrofalno, nevarno in povsem neodgovorno. Le dva primera:
  1. Izgradnja povezovalnega vodovoda Šalinci – Krištanci – Grlava in gradnja podvoza Grlava. Vozišče so začeli razkopavati tudi v Šalincih v petek dober meter od roba ceste in dolžini več kot kilometer na strani, kjer so že položili kanalizacijo, kar naj nebi smelo biti, kot so zatrjevali na predstavitvi del krajanom pred meseci, ko naj bi povezovalna vodovodna inštalacija potekala po drugi strani. Nedopustno je bilo, da so odstranitev asfalta izvedli brez kakršne koli signalizacije, ki bi voznike opozarjala na samo gradbišče, delovne stroje in delavce na vozišču in ožje vozišče. PP Ljutomer je bila o tem obveščena in dana obljuba, da bodo posredovali, a na gradbišču, ki je ob koncu tedna samevalo, se ni zgodilo praktično nič. Po mojem razmišljanju bi morali postaviti signalizacijo, ki bi voznika informirala o delu na cestišču, ožjem voznem pasu, dolžini gradbišča, prednostni smeri, omejitvi hitrosti, opozorilu na semafor, …. Pa to ni vse! Preko noči so pustili sredi križišča za Babince odprto globoko jamo zavarovano le z trakom a brez znakov in za noč nujno tudi svetlobnih opozoril. Na tem križišču ni tudi nikakršnih oznak, da je tako levo kot desno od križišča gradbišče. Voznike sedaj zavajajo tudi s tem, da ni informacije, da je cesta v Grlavi pri gradnji »katakombe« - podvoza zaprta, saj te ta znak pričaka le malo pred železnico. Nujno bi to morali vozniki zvedeti preje (ne le ob glavni cesti Ljutomer – Križevci)  in biti obveščeni tudi o možnem obvozu, ne pa da se pred zaporo znajdejo nemočni.
  2. Včeraj sem si privoščil izlet po cesti do Ormoža in nato povratek po slikoviti turistični in vinski poti čez Jeruzalem. Na odcepu z glavne ceste za Kog in Jeruzalem ni nikakršnega opozorila, da me na samem Jeruzalemu čaka presenečenje. Cesta je tam namreč popolnoma zaprta in razkopana, informacij o možnem obvozu in rešitvi težave pa nisem zasledil. Kakšno sporočilo puščamo voznikom in turistom, ko začudeni obstanejo pred nenadejano in z glavne ceste nenapovedano zaporo?
Sprašujem se, kdo dopušča tako samovoljo izvajalcev in izpostavlja udeležence v prometu nevarnosti. Zakaj je policija, redarska služba in inšpekcije, ki bi morale preprečiti tako prakso, tako pasivna in si zatiska oči pred očitnimi napakami, kršitvami in ustvarjanju nevarnosti za krajane in voznike. Ali nebi morali odgovorne vsaj opozoriti na predpise in zagotavljanje varnosti. Ali je zares le individualni voznik predmet različnih obravnav (kaznovanja za napačno ali neoznačeno parkiranje, neprivezanost, opremo, telefoniranje, hitrost, ….), izvajalci cestnih del in tovornjakarji pa lahko počno, kar se jim zljubi, ne da bi jih kdorkoli vsaj opozoril na nepravilnosti in nevarnosti ter škodo, ki jo povzročajo. Kako, da so te službe tako odzivne v primerih, ko je potrebno razčistiti s posameznikom in njegovim grehom. Ni bilo deset minut, ko so se pripeljali policisti, ko smo ustavili težke tovornjake, na sicer občinski cesti, ki ni namenjena takemu prometu in poteka tudi po privatnem zemljišču in je bila asfaltirana s privatnim denarjem. V grožnjah so bili prepričljivi in odmaknili smo se, ne glede, da nam vozniki niso (tudi policistom) uspeli pokazati nikakršnega papirja, ki bi jim dovoljeval vožnjo tam, kjer je za tovorna vozila absolutna prepoved. Prav tako je imel težave sosed, ki je na zemljišču ob cesti zasul ogromno jamo, kjer se je nabirala voda a se je ob dežju ob cesti ob zasuti jami pojavila majhna luža izven cestišča seveda, a že je prišel inšpektor in ga na to »veliko nevarnost« opozoril. Kdaj bodo merila in sankcije za vse enake in bomo deležni enakih in poštenih obravnav. Morda pa si bom nakopal še sam kakšno težavo zaradi užaljenosti nekoga, ki se morda čuti prizadetega, ker sem s prstom pokazal na slabo prakso.

pravični ponedeljek, 28. julij 2014 ob 13:41

BRAVO Janče ! To ja Ploskač

ČESTITKE Janče ! To ja Ploskač Klanjam Respekt

HVALA TI, ker si izpostavil to zadevo.

Kot prvo bom povedal, da je to slika naše občine in občinskega vodstva.

Mimogrede bom omenil razkopano cestišče na Krapju in v smeri proti Veržeju.

Po tej cesti se vsak dan pelje zelo veliko vozil.

Cestišče pa je vsak dan slabše, ker na razkopanem in z gramozom nasutem delu nastajajo velike luknje.

Nekaj krat bi že skoraj prišlo do silovitih trčenj, ker se vozniki izogibajo luknjam na gramoznem delu, nasproti pa z veliko hitrostjo pripelje drug avtomobil.

ZAKAJ TO PIŠEM ?

ZATO, ker takoj za železnico, kjer se začne občina VERŽEJ, so vodovodne cevi polagali OB cesti pod bankino.

Tako se sploh več ne opazi,. da se je tam kaj delalo.

Tudi, ko so 2 tedna nazaj polagali cevi za vodovod med Banovci in Veržejem, se je kopalo med cesto in med kolesarsko stezo, kjer ni asfalta.

Občina VERŽEJ, pač NI DOVOLILA, da bi nekdo kar tako uničeval asfalt, jim delal stroške in še najhuje, povzročal nevarnost za ljudi.

Se potem kdo vpraša, zakaj župan Veržeja nima protikandidata?

Slavko dela v dobro vseh ljudi.

In sedaj nazaj na območje občine Ljutomer.

Že pri gradnji kanalizacije se je videlo, da je občini malo mar za škodo, ki se povzroča med delom. Da o varnosti prometa ne razpravljam.

Sledila je že znana zgodba z železnico, kjer je zadeva še veliko hujša.

Še leta se bo sanirala škoda, ki je že bila in še bo povzročena s tem delom.

V Ljutomeru smo priča obvozu po Soboški cesti, ki je itak neprimerna za tak promet.

Po obvozu morajo tudi pešci in kolesarji.

Z malo dobre volje in za varnost občanov, bi se občina pogovorila z železnicami, da se naredi pot za pešce in kolesarje med trgovino Sirček in trgovino Rozgon. Do obeh je možno priti.

Na drugi strani je podoben primer dovoz v " Novi Lotmerk" pod kletjo Ljutomerčan.

Tudi tam bi se lahko z dogovorom uredila peš pot za pešce in kolesarje ob ograji Ljutomerčana.

Tako morajo sedaj ljudje iz tega naselja čez cel Ljutomer 4 km na pokopališče, ki ga imajo drugače pod nosom.

In sedaj nazaj v Šalince.

To kar se tam dogaja je KATASTROFA!

Sam sem se nazadnje tam peljal včeraj.

Sred vasi tabla z omejitvijo 50 !!! Mislec Hjooj

Halooooo !

Saj pa 50 je itak že omejitev, ker je naselje.

In tablo 50 postavijo sredi vasi gradbinci malo pred semaforjem.

Na eni strani je semafor deloval in preklapljal med zeleno in rdečo, na drugi je utripala rumena luč.

Jasno, da je človek, ki je pripeljal pred utripajočo in ni videl nobenega avtomobila peljal naprej.

Ko je skoraj bil na drugi strani, pripelje iz druge strani voznik, ki je videl na svoji strani zeleno in, ker je seveda domneval, da je oni drugi peljal v rdečo, pričel z bliskanjem, hupanjem in mahanjem z rokami.

In, kdo bi sedaj bil kriv, če bi se zgodila nesreča????

Še ena "cvetka" z Grlave pred dobrim tednom.

Tudi urejanje prometa s semaforjem.

Na eni strani zelena luč in normalno so se vozila zapeljala mimo .

Na vozišču se je zadrževal bager in so vozila morala obstati pred jim.

Tip na bagerju jih sploh ni opazil.

No, mogoče jih niti ni hotel opaziti.

Med tem se je z druge strani prižgala zelena luč.

Tam vozniki dogajanja niso videli, ker je bilo za ovinkom in hišo.

Normalno so peljali naprej.

Med tem je na drugi strani en delavec opazil vozila in kolegu v bagerju pomahal, naj jim da prostor.

To je tudi storil.

In glej ga zlomka. Oboji vozniki, ki so peljali pri zeleni luči so se znašli na isti strani ceste en proti drugemu.

Seveda so en drugega pričeli hudo gledati, ker je vsak bil prepričan, da drug pelje v rdečo.

No, ker se v smer kjer se koplje niso mogli izogibati, so se pač izogibali na privat zelenico hiše, ki je ob cesti.

Tako je del zasebnega dvorišča postala "obvozna" cesta za izogibanje.

Še veliko bi se dalo napisati, ampak je vsakemu vsaj malo razumnemu in pametnemu človeku jasno, da so tukaj odpovedali vsi.

Od občine, kot prve, ki mora skrbeti za svoje občane, potem vse ostale službe, ki so pristojne za varnost in bi morale nadzirati gradbišče in seveda ustrezno označevanje in potek prometa.

Zato, ker ni ustreznega nadzora, se potem dogajajo take reči in se cesta ali njen del zapre brez ustrezne signalizacije in urejenega in jasno označenega obvoza.

Res smo Banana republika in Slovenistan.

Zanimivo, da pa na eno stvar odgovorni v naši državi pa nikoli ne pozabijo.

Na 6. v mesecu.



Andrej01 ponedeljek, 28. julij 2014 ob 16:05

Janče prav je, da si ispostavil to temo, pravični tu se pa popolnoma strinjam s tabo.

Sprašujem se ali županji občine Ljutomer mag.Olgi Karba ni mar za kvaliteto življenja in varnost občanov?
Ali se ni odobno se je dogajalo pred leti že za časa njenega županovanja v mestu Ljutomer?
Ali se ni v večini ulic prehitro odstranil star asfalt, na nadaljevalna dela pa se je čakalo mesece?
Mar se ni takrat šlo zelo naproti izvajalcem, ko se jim je dovolilo da se star asfalt odstrani prehitro zgolj za to, da se njihovi stroji veliko ne selijo iz gradbišča na gradbišče?

Ljutomerski županji in strokovnjakom ljutomerskega sveta za preventivo v cestnem prometu se pa resno čudim, da so sposlovali neumno bočno parkiranje na glavnem trgu.
Res je, da gre za področje umirjenega prometa, res pa je tudi, da ste pešce s tako ureditvijo postavili še v bolj negotov in nevaren položaj.
Mene pač skrbi za moje vnuke, sicer pa slišim, da se otrokom ljutomerskih privilegirancev nima kaj zgoditi, ker se jih vozi pred šolska vrata.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo