Mačke - problem poletja

Enkraten poseg, enkraten strošek in nič več problemov kam z mladiči, nič več potepuških mačk

Prlekija-on.net, sreda, 13. avgust 2014 ob 17:12
Ker lastnik ni poskrbel za sterilizacijo mame muce, je ta mali muc bil zavržen

Ker lastnik ni poskrbel za sterilizacijo mame muce, je ta mali muc bil zavržen

V poletnih mesecih člani Društva za zaščito živali Pomurja načeloma ozaveščamo ljudi, da je potrebno v vročini primerno poskrbeti tudi za živali; da morajo imeti vedno na razpolago svežo vodo, senco, sprehajamo jih zvečer ali zjutraj, ko ni več tako vroče, ne puščamo v avtu, itd. A tokrat moramo zaradi izrednih razmer narediti izjemo!

Vsak dan namreč prejemamo klice o zapuščenih, zanemarjenih in odvrženih mačkah. Pred kratkim smo dobili prijavo, da so iz avtomobila odvrgli mlado muco in se odpeljali naprej, kot da to ni njihova odgovornost! Kot da muca ni bila s tem obsojena na skoraj gotovo smrt! Na srečo je bila priča dogodku zavedna očividka, ki je zadevo prijavila policiji. Vedeti moramo, da je to, ne samo kruto, ampak tudi (pravzaprav: in zato tudi) kaznivo dejanje!

Nepredstavljivo je, koliko zapuščenih, zanemarjenih in odvrženih živali lahko preprečimo preprosto s sterilizacijami in kastracijami. Enkraten poseg, enkraten strošek in nič več problemov kam z mladiči, nič več potepuških mačk, nič več klicev v smislu: »našel štiri muce odvržene v gozdu«, »že dva dni joče muca v naši živi meji in ni od nikogar«, »pri nas je nekdo odvrgel male muce«, in tako dalje, že neprekinjeno nekaj tednov.

Žival je naša odgovornost. In naša odgovornost je, da imamo samo toliko živali za koliko smo jih sposobni (in pripravljeni) primerno poskrbeti. Že Mali princ je rekel: »Za vedno si odgovoren za tisto, kar si udomačil

Potrebno je le to, da bi vsak poskrbel za svoje in vsem nam in živalim bi tako bilo življenje dosti lepše.

Ana, Društvo za zaščito živali Pomurja


Več v Narava