Borut Pahor pred doprsnim kipom v Črenšovcih položil venec

V Črenšovcih so se poklonili prazniku 17. avgustu

Jože Žerdin, nedelja, 17. avgust 2014 ob 10:352
Položitev venca v Črenšovcih

Položitev venca v Črenšovcih

Na predvečer državnega praznika, 17. avgust, ko Prekmurje praznuje 95-letnico priključitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je občino Črenšovci obiskal predsednik države Borut Pahor.

Osrednja prireditev s položitvijo venca je bila v soboto, 16. avgusta, pred Kleklovim domom v Črenšovcih, ko je predsednik države položil venec pred doprsnim kipom duhovnika, publicista in narodnega buditelja Jožefa Klekla, ki je bil duhovnik v Črenšovcih. Ob sprejemu sta mu dve deklici podarili šopek cvetja.

V nedeljo, 17. avgusta, mineva 95 let odkar je bilo Prekmurje priključeno k matičnemu narodu, kajti takrat so največjo vlogo igrali številni duhovniki, ki so tisti čas delovali po prekmurskih župnijah. Pred Kleklovim domom se je zbrala velika množica občanov občine Črenšovci, med njimi so bili gasilci iz Gasilske zveze Črenšovci in folkloristi. Pred doprsnim kipom je stala častna straža Slovenske vojske. Predsednika države sta pozdravila župan občine Črenšovci Anton Törnar in poslanec v Državnem zboru RS Jožef Horvat sicer rojak iz Žižkov, s soprogama.

V kulturnem programu je bilo še nekaj recitacij, ob koncu pa so še zapele Ljudske pevke iz Črenšovcev. Po svečanem dogodku so se vsi skupaj preselili na dvorišče občine, kjer so bile postavljene stojnice z domačimi dobrotami. Predsednik je pokramljal z občani, ob tej priložnosti pa so mu v spomin podarili priložnostno darilo.


Več v Kultura in izobraževanje