Varuh otrokovih dolžnosti

Zanimivo predavanje Marka Juhanta, za starše in učitelje OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Nuša Novak, četrtek, 11. september 2014 ob 09:03
Predavanje Marka Juhanta

Predavanje Marka Juhanta

Vsi starši si želimo vzgojiti odgovorne, samostojne in zadovoljne otroke in hkrati poskrbeti tudi zase. V ta namen, je v petek, 5. septembra, v prostorih OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, potekalo zanimivo predavanje za starše in učitelje, avtorja knjige Varuh otrokovih dolžnosti, Marka Juhanta, ki ga mnogi že prav dobro poznamo. Še posebej pa so nam znane njegove številne uspešnice, ki marsikateremu staršu pomagajo odgovoriti na mnoga vprašanja, ki se nam morda porajajo.

Specialni pedagog Marko Juhant, soavtor knjige Varuh otrokovih dolžnosti ali Nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami!, ki jo je napisal skupaj z avtorico Simono Levc, nam je knjigo nazorno predstavil in nam s pomočjo prakse in malce humorja, stvari tudi jasno prikazal. Kakor je avtor sam poudaril, je on sam h knjigi pripomogel predvsem z razmišljanji in rešitvami iz moškega vidika, medtem ko je Simona Levc dodala drugačna spoznanja in nekoliko bolj ženstveni pogled na vzgojo.


Večini staršev paše popularna, mehka vzgoja, iskanje pravic, skrb in aktivna zaščita otroka, da se slučajno ne bi utrudil, ali da ne bi moral o čem odločati. Saj bi moral potem nositi posledice svojih odločitev. Kaj šele ravnanj!
Staršem prvih razredov v šoli paše, da ni ocen, ker se tako lahko mirno predajajo utvari, ki jo zgradijo iz opisnih ocen. Utvari o tem, da bo otrok mirno, nezahtevno zakoračil skozi osnovno šolo in prinesel odlično spričevalo ter vse točke za pravo gimnazijo. A ko pridejo ocene, se svet podre.

Otroke učijo manir, kulture, navad. Ko se otroci pričnejo upirati, se večina staršev umakne v varne pozicije dogovarjanja in parlamentiranja, pogosto že z vrtčevskimi otroki. Kako bo potekalo parlamentiranje, ko otrok v tretjem razredu ne bo več hotel k pouku? Bosta tudi takrat »oba zmagala«?

Bosta, le na tak način, da bo otrok za en dan počakal doma pri babici, v šolo pa odnesel podpisano mamino laž, kako, da je bil bolan, revček! In obljubil bo, da bo poslej pridno hodil v šolo …

Ja, oba sta zmagala - otrok nad starši, neodgovornost nad razumom.

Da se take zgodbe ne bodo dogajale tudi vam in da ne boste potihem pričakovali, kdaj se bo zgodil čudež, je nastale tale knjiga. Premnogi starši pričakujejo čudež najvišjega reda - da bo nekega dne otrok in najstnik sam od sebe začel uporabljati »hvala« in »prosim«, da bo skrbel zase in svoje stvari. Delal bo za šolo in doma pomagal. Vstajal bo zjutraj in zvečer hodil spat in ne ravno obratno.

(avtorja knjige)


Več v Kultura in izobraževanje