Podjetniški duh mladih Prlekov

Video reportaža v sklopu projekta »Prleška mladina« iz občine Ljutomer

Prlekija-on.net, petek, 12. september 2014 ob 13:31
Ljutomer

Ljutomer

»Lotmerk«, od nekdaj srce Prlekije, nekoč tudi upravno in gospodarsko središče, še vedno ponosno dviga glavo, čeprav po mnenju mnogih ni več utemeljenih razlogov za tako držo. Prleki smo posebni ljudje, tolerantni in šegavi tudi takrat, ko nam kaj ni prav po volji. Ljutomer je tudi mesto mladih, saj so ti že pred časom nastajanja naše mlade države znali izraziti svoje mnenje, se ustrezno organizirati in poskrbeti, da so bili slišani. Mladostni utrip kraju daje tudi domača Gimnazija Franca Miklošiča, ki s svojimi programi in vsebinami bogati tako svoje dijake kot domačine.

Živimo v času sodobnih tehnologij, te so še posebej blizu mladim, svet je postal dosegljiv in vabljiv. Kar je nekoč pomenilo veliko, je danes premalo. Kot svet »oken«, vsako naslednje prinaša novo spoznanje, povečuje pričakovanja in želje. Svet, ki prinaša priložnosti in skriva nevarnosti. Pogum velja v vsakem primeru, zdrava mera previdnosti pa je dobrodošla.



Vendar tudi danes mladi pri svojem razvoju in osamosvajanju potrebujejo zaposlitev in stanovanje, v nadaljevanju si ustvarijo družino, prevzamejo vlogo odgovornih in samostojnih delov družbe. Ponudba zaposlitev na trgu dela je danes borna, še posebej številni izobraženi mladi ne najdejo pravih priložnosti v lokalnem okolju. Primanjkuje jim tudi podjetniškega poguma in duha, da bi si sami ustvarili delovna mesta.

Potrebno je priznati, da je tovrstna odločitev v Prlekiji še težja, kot v večjih središčih. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je bilo  letošnjega julija v občini Ljutomer prijavljenih 244 mladih iskalcev zaposlitve v starosti do 29 let, podobno stanje je v Gornji Radgoni, v Ormožu je bilo teh 226. Za nekoliko nižje številke brezposelnosti mladih gre zasluga programu jamstva za mlade, ki se je pričel izvajati v prvi polovici leta.

Zakaj se mladi po diplomi težko odločajo za samostojno podjetniško pot? Danes že v osnovnih šolah izvajajo podjetniške krožke, v srednjih šolah po Sloveniji odlično deluje mladinski podjetniški pospeševalnik imenovan »Ustvarjalnik«, študentje se vključujejo v različne poslovne programe, ... Regionalna razvojna agencija Mura v Murski Soboti je že drugo leto zapored nosilec operacije »Podjetno v svet podjetništva« za vse pomurske občine, navkljub obsežno opravljeni promociji, se je v dveh letih vključilo le devet mladih Prlekov. V Ljutomeru imamo mrežni podjetniški inkubator, danes del Pomurskega tehnološkega parka, namenjen je prav novim podjetjem. Koliko mladih podjetnikov je vključenih v ljutomersko valilnico podjetij? Lahko jih iščete z lučjo pri belem dnevu, no morda boste enega res našli, ostalo so poštni nabiralniki. Bili so časi, ko so službe bile, danes jih ni. Zaman bomo čakali, da se v naše mestece preseli kakšen tehnološki velikan in prinese nova delovna mesta. Do uspehov na poslovnem področju se pride preko majhnih porazov in razočaranj, kot pri športu, kolikokrat športniki izgubijo preden pridejo do težko pričakovane medalje. Zato velja pogum, vztrajnost in vedenje, da se moraš po vsakem padcu pobrati.

Prijetno so nas presenetili mladi Ljutomerčani, ki so letos pridelali že sto ton prleškega česna, ustvarili domačo blagovno znamko »Česnek« ter ustanovili novo kmetijsko zadrugo »Samooskrba Pomurje«. Svojo izkušnjo nam bodo predstavili na problemski konferenci »Perspektive podeželske mladine v Prlekiji«, 19. septembra, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer zaključujemo enoletni projekt posvečen »Prleški mladini«.

V tokratni video reportaži predstavljamo mlade iz Ljutomera. O nezaposlenosti mladih v Prlekiji, je spregovorila Jelka Jež, vodja uradov za delo Ljutomer in Gornja Radgona. Kaj zagotavlja in nudi mladim občina Ljutomer, nam je pojasnila županja mag. Olga Karba. O delu mladinskega sveta in mladinskega centra Prlekije, Nina in Rudi Stegmüller, kaj počnejo in pripravljajo v Prleškem študentskem klubu pa Samo Karlovčec. Dolgo in bogato tradicijo Društva cvenskih čehov in deklin nam je predstavil Rok Nemec, kaj menijo mladi gimnazijci smo povprašali Tjašo in Maria. Zaključujemo pa z novostmi, ki so si jih mladi v Ljutomeru želeli in predvsem na lastno pobudo tudi dobili: Mario Mlinarič o ulični vadbi v Ljutomeru ter Alen Lovrec o skate parku.

LAS Prlekija


Več v Kultura in izobraževanje