Radenci, kraj treh src

Video reportaža v sklopu projekta »Prleška mladina« iz občine Radenci

Prlekija-on.net, nedelja, 21. september 2014 ob 20:45
Radenci

Radenci

Radenci so pred časom sloveli kot vidnejša turistična destinacija kontinentalnega zdraviliškega in kongresnega turizma. Vse skupaj se je začelo z mineralno vodo, prepoznavno blagovno znamko, ki je ponesla ime kraja v svet, se nadaljevalo z dobro in cenjeno ponudbo zdravilišča, to je bilo sposobno trgu ponuditi odlične zdraviliške in turistične storitve.

Z razvojem in ekspanzijo slovenske termalne turistične ponudbe ter kongresnega turizma v večjih centrih, so Radenci počasi izgubljali na veljavi, a še vedno ostajajo priljubljen kraj tako za domače kot tuje obiskovalce. Naposled v Radencih že tradicionalno pripravljajo enega izmed množičnih slovenskih športnih dogodkov, Maraton treh src. Prireditev, ki pri pripravi in izvedbi poveže zaposlene v zdravilišču in številne domačine, ki sodelujejo pri organizaciji ali le bodrijo tekmovalce pri premagovanju kilometrov.



Mladi se v Radencih združujejo v mladinskem društvu Vrelec, načrtujejo obnovo priljubljenega mini golf igrišča v nekoč cvetočem in skrbno urejenem parku, pripravljajo športne in glasbene dogodke, lahko se pohvalijo tudi s humanitarnimi prireditvami. Pogrešajo lastne klubske prostore, kateri bi jim omogočili ustreznejše pogoje za njihovo delovanje. V poletnem času si želijo ponovnega delovanja letnega kopališča, ki je v svojih dobrih časih gostil mlade obiskovalce od blizu in daleč. V Radencih že več kot petdeset let deluje Srednja šola za gostinstvo in turizem (SŠGT), ta izobražuje mlade za poklic gostinca in turističnih delavcev, prepoznavna je kot ena boljših slovenskih šolskih ustanov v omenjenem programu. Za njihove dijake je poskrbljeno v dijaškem domu, ki prav tako nudi prenočišča mladim popotnikom in skupinam v mednarodni mreži Youth hostlov.

V nadaljevanju vas vabimo, da si ogledate video reportažo iz Radencev, spoznate Mladinsko društvo Vrelec, njihovo delovanje in cilje nam je predstavil predsednik Martin Budja. Obiskali smo SŠGT Radenci ter njihove dijake, Jana, Kajo in Žana povprašali, kje mladi preživljajo prosti čas in kaj pogrešajo. Svoje mnenje o prihodnosti mladih v domačem okolju nam je zaupal tudi Tilen, dijak ljutomerske gimnazije Franca Miklošiča. Koliko sredstev iz občinskega proračuna namenjajo delovanju in organiziranosti mladih, kako se mladi vključujejo v številna občinska društva in kakšna je prihodnost mladih prevzemnikov kmetij ter podjetnikov na nivoju občine, pa nam je pojasnil Janez Rihtarič, župan Občine Radenci.

LAS Prlekija


Več v Kultura in izobraževanje