Škodo po padavinah še ocenjujejo

Vremen

Prlekija-on.net, četrtek, 12. februar 2009 ob 23:54

Padavine in taljenje snega sprožili številne plazove na ljutomerskem območju; voda zalila tudi kleti več stanovanjskih hiš.

Obilne padavine in odjuga, zaradi katere se tali sneg, so povzročile številne nevšečnosti tudi na ljutomerskem območju. Sprožilo se je več plazov, voda je zalila marsikatero klet stanovanjskih hiš. Nastalo škodo še popisujejo, finančno pa bo ovrednotena v prihodnjih dneh.

Branko Novak, poveljnik civilne zaščite občine Ljutomer, je povedal, da so pričeli razmere na terenu spremljati že prejšnji petek, vse do minule srede zvečer pa je okrog 180 gasilcev iz številnih prostovoljnih gasilskih društev ljutomerske občine pomagalo odpravljati posledice. "Plazovi, ki so ogrožali in nekateri še vedno ogrožajo stanovanjske hiše, so se sprožili v Cubru, Gresovščaku, Moravcih, Drakovcih in Slamnjaku. Gasilci in domačini so plazove pokrili s folijo in s tem delno zaustavili plazenje zemlje. Sedaj moramo počakati, da se teren posuši, takrat pa bomo sprejeli nadaljnje ukrepe. Če bo treba, bomo za pomoč zaprosili tudi geologe. Vsak nestrokovni poseg lahko ima trajne posledice," nam je povedal Novak in dodal, da je v Cubru plaz poškodoval električni drog, vendar izpada elektrike ni bilo. Plaz je uničil tudi del ceste skozi Presiko.

V nižjem predelu ljutomerske občine, v vaseh Mota, Krapje, Cven, Babinci, Noršinci, Šalinci in Pristava, je voda zalila številna zemljišča, poplavljene pa so bile tudi kleti stanovanjskih hiš. "Reka Ščavnica je v minulih dneh dosegla višino 2,8 metra, kar je kritična višina, problem pa se je pojavljal predvsem zaradi visoke zaledne vode, ki se nima kam stekati. Tako so bili travniki in polja naenkrat polni vode, zalila pa je tudi številne kleti. Gasilci so več ur pomagali prečrpavati vodo in s tem pomagali stanovalcem," je dodal Novak, ki bo skupaj z namestnikom poveljnika ljutomerske civilne zaščite Dušanom Kosijem in preostalimi člani civilne zaščite ter gasilci še naprej spremljal dogajanje na terenu. Glede na napovedane nove padavine se tudi v naslednjih dneh lahko pojavijo težave.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Narava

Potres

Potres smo čutili tudi v Prlekiji

torek, 25. junij 2024 ob 10:50
V naslednjih dneh bo vroče

Temperature se bodo povzpele do 35 stopinj C

ponedeljek, 17. junij 2024 ob 17:07