V Radencih različni ceni za vodo - kdo bo plačal razliko?

Občina Radenci

Prlekija-on.net, četrtek, 26. februar 2009 ob 00:05
V Radencih različni ceni za vodo - kdo bo plačal razliko?

V Radencih različni ceni za vodo - kdo bo plačal razliko?

Del radenskega območja se z vodo napaja iz radgonskega vodohrana, razlike v ceni pa noče poravnati nihče.

Radenski župan Mihael Petek in občinski svetniki so konec januarja prejeli pismo direktorja podjetja SIM Radenci Zlatka Mira, ki je želel, da se na prvi naslednji seji občinskega sveta na dnevni red uvrsti problematika, povezana z oskrbo z vodo v občini Radenci. Mir ugotavlja, da so o težavah z njo v Radencih v preteklosti občinsko vodstvo že opozarjali, "vendar na to temo od Občine Radenci do sedaj še nismo dobili nobenega odgovora". Največja težava je na območju Janževega Vrha, kjer gospodinjstva vodo dobivajo iz radgonskega vodohrana Orehovci, za razliko v ceni pa radgonska Komunala in Občina Gornja Radgona bremenita podjetje SIM Radenci.

Župan Petek predloga podjetja SIM Radenci ni uvrstil na dnevni red minule seje občinskega sveta, zato je pred sprejemom dnevnega reda poskušal župana o nasprotnem prepričati Emil Šmid (SNS). "Problematika je pereča, zato jo moramo uvrstiti na dnevni red," je menil Šmid, vendar Petek ni popustil. Povedal je, da je to izsiljevanje, ob tem pa dodal, da bo vsakršen sprejeti sklep, povezan s to problematiko, primoran zadržati. Občina naj bi imela v zvezi z oskrbo z vodo kar nekaj tožb, zato Petek ni bil pripravljen problematike uvrstiti na dnevni red minule seje, kot vzrok pa je navedel tudi, da uvrščanje nove točke na dnevni red po poslovniku ni v pristojnosti občanov oziroma podjetij.

Kot v pismu županu in svetnikom navaja Mir, radgonska občina za območje Janževega Vrha zaračunava 0,55 evra za kubični meter vode, v radenski občini pa je cena 0,2186 evra. "Torej že v osnovi nastaja razlika v ceni 0,3310 evra za kubični meter, česar pa nikakor ne more kriti naše podjetja iz naslova druge dejavnosti," je zapisal Mir.

Izvedeli smo, da dogodki, povezani z oskrbo s pitno vodo na območju občine Radenci, segajo v letu 2000, ko je bila likvidirana Komunala Gornja Radgona, ki je v tistem času upravljala z vodnimi viri na celotnem območju takratne skupne občine Gornja Radgona. Novonastala občina Radenci je podpisala pogodbo o oskrbi s pitno vodo na območju Radencev, cena, ki je bila določena s pogodbo, pa ni nikoli stopila v veljavo. Tako še danes na radenskem območju veljajo cene, ki so bile dogovorjene v takratni skupni občini. Občina Gornja Radgona je nastalo razliko v ceni izterjala po pravni poti, podjetje SIM Radenci pa je tako moralo plačati 64 tisoč evrov. Omenjeno vsoto želi podjetje sedaj nazaj od občine Radenci. Podjetje SIM Radenci prav tako predlaga subvencioniranje cene s strani občine Radenci do razlike v ceni, ki jo je potrebno plačati dobavitelju, torej podjetju Komunala Radgona, dokler ne bo zgrajen povezovalni vod med Kobilščakom in Janževim Vrhom. "Želeli bi, da se problematika oskrbe s pitno vodo na območju celotne občine obravnava celovito ter da se v najkrajšem možnem času izvede optimalna rešitev, ki bo ugodna za vse občane naše občine," so še izpostavili v podjetju SIM Radenci, kjer upajo, da se bodo problema lokalni politiki lotili čim prej, saj iz dneva v dan nastajajo nove nepokrite obveznosti zaradi dobave vode.