Pevke ljudskih pesmi iz štirih sosednjih far so letos zapele pri Mali Nedelji

Prvič so na srečanju pele same ženske skupine

Branko Košti, torek, 11. november 2014 ob 09:18
Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

V nedeljo, 9. novembra popoldne, se je v kulturnem domu pri Mali Nedelji odvilo tradicionalno srečanje ljudskih pevcev in godcev štirih sosednjih far: Sv. Tomaža, Juršincev, Sv. Jurija in Male Nedelje.

Začetek teh srečanj, preprosto imenovanih Srečanje sosedov, sega v čas takoj po osamosvojitvi Slovenije. Pobuda je prišla s strani skupine ljubiteljev ljudskega petja, ki so se takrat imenovali Malonedeljski fantje, predvsem si je za to obliko sodelovanja s pevci iz takrat še štirih sosednjih krajevnih skupnosti, prizadeval Ludvik Rudolf. Leta 1992 je bilo prvo srečanje pri Mali Nedelji, nato pa po krožnem sistemu vsako leto v drugi krajevni skupnosti.

Od prvega srečanja so se zgodile velike spremembe. Tri od takratnih štirih krajevnih skupnosti so postale samostojne občine, Malonedeljski fantje so se preimenovali v Fante od Male Nedelje in s svojim prepoznavnim načinom ljudskega petja navduševali po celotni Sloveniji in tudi v zamejstvu. Tudi pevke iz sosednjih far so veliko nastopale, posnetih je bilo kar nekaj zgoščenk. A en dan v letu so vedno namenili druženju s sosedi, s katerimi jih druži ljubezen do ljudskega pevskega izročila.

Na letošnji prireditvi pri Mali Nedelji, so prvič v zgodovini srečanj nastopile samo ženske skupine, saj Fantje od Male Nedelje zaradi bolezni svojih članov niso nastopili. Zapele pa so pevke iz Sv. Jurija ob Ščavnici, sestre Nedeljko iz Savcev pri Sv. Tomažu, KD Ksaver Meško iz Sv. Tomaža, KD Anton Slodnjak iz Juršincev in domačinke Soside. Moški so bili tokrat zadolženi za instrumentalni del. V uvodu je za ogrevanje poskrbela Malonedeljska godba, s poskočnimi vižami med prireditvijo pa so za dvig razpoloženja skrbeli Pivski bratje iz Sv. Tomaža in Tadej Murkovič.

Ob koncu se je Ludvik Rudolf, idejni oče teh srečanj, zahvalil dolgoletni voditeljici Nadi Tomanič, ki zvesto izpolnjuje svojo obljubo "dokler bodo Fantje od Male Nedelje peli, bom jaz vodila njihove prireditve", za dolgoletno dobro sodelovanje in pomoč pa je podelil zahvalo ravnateljici OŠ Bredi Žunič in predsedniku KD Anton Krempl Branku Koštiju. Posebne zahvale je bila ob odhodu v pokoj deležna tudi dolgoletna učiteljica in zavzeta kulturna delavka na OŠ Mala Nedelja Danica Potrč.


Več v Kultura in izobraževanje