Nedeljski dedkov kot v Veržeju

Častni član dedkovega kota, je bivši predsednik države Milan Kučan

Jože Žerdin, četrtek, 13. november 2014 ob 18:39
Nedeljski dedkov kot

Nedeljski dedkov kot

Pred nekaj desetletji je bil v župniji Veržej ustanovljen nedeljski dedkov kot, ki združuje in povezuje dedke iz župnije Veržej in bližnje okolice, ki se vsako nedeljo po drugi sveti maši zberejo na svojem nedeljskem dopoldanskem druženju v gostilni Kasač v Veržeju, kjer je bil tudi ustanovljen dedkov kot. Prvi vodja in ustanovitelj dedkovega kota je bil Andrej Repinja.

Kmalu po ustavitvi je častni član postal tudi bivši predsednik države Milan Kučan. Med veržejske dedke pa vedno po sveti maši tudi pride domači veržejski župnik Jože Brečko, ki z njimi pokramlja, se poveseli, včasih pa tudi nazdravijo z odlično prleško vinsko kapljico, pri čemer na dedkovi mizi tudi ne manjkajo prleške kulinarične dobrote.

Dedkov kot smo obiskali na zahvalno nedeljo, 9. novembra, ko so dedki skupaj nazdravili letošnjemu Martinovanju z novim mladim vinom. Kot je povedal vodja dedkovega kota Vinko Kapun se jih občasno na nedeljskem druženju zbere več ali manj, kajti ti dedki so že krepko v letih življenja. To so starejši možje, ki so že dolga leta dedki, lahko pa se jim tudi priključijo pripravniki. Sicer pa dedki ne sedijo križem rok, ampak vedno radi priskočijo vsakemu, ki je pomoči potreben, organizirajo pa tudi različne akcije. Tako so v središču Veržeja obnovili Marijin kip, na veržejskem pokopališču so postavili nov križ, kupili so zavese v župnišču, pomagajo pri vseh večjih delih v domači župnijski cerkvi v Veržeju, radi pa priskočijo na pomoč gasilcem iz župnije Veržej.

Tako so v zadnjih letih vložili veliko svojega prostega časa in denarja v vse kar so dobrega postorili za razvoj in napredek veržejske župnije. V zadnjih letih so se poslovili od svojih šestih članov, ki so umrli, kajti vsako leto enkrat jih obiščejo na njihovih grobovih, se jim poklonijo, opravijo molitve in prižgejo sveče, za pokojne dedke pa enkrat letno darujejo denar za opravljeno sveto mašo.

Dedkov kot v Veržeju ima svoja pravila delovanja, ponosni pa so tudi na številna priznanja, ki krasijo dedkov kot v Veržeju. Ob vsem tem pa ne zanemarijo tudi svojih babic, kar trikrat letno se srečajo z njimi na druženju in pogostitvi, najlepše je, ko se dedki in babice vsi skupaj zberejo ob zaključku starega leta in skupaj nazdravijo novemu letu. Med pravili velja omeniti, da je dolžnost dedkov in pripravnikov, da skrbijo za krščansko vero in vzgojo svojih vnukov.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno