Jubilejni koncert ob 10. obletnici Cvenskega okteta

Že deset let skrbno ohranjajo in negujejo zborovsko glasbo

Jože Žerdin, nedelja, 23. november 2014 ob 10:28
Cvenski oktet

Cvenski oktet

Cvenski fantje so že od nekdaj znani po svojem večglasnem prepevanju. Ob večerih so se fantje pogosto naključno zbirali sredi vasi in prepevali pozno v noč. To tradicijo ljudskega domačega prleškega petja  negujejo in skrbno ohranjajo že dolga leta.

Prvo organizirano petje se je na Cvenu začelo leta 1961, ko so začeli z organiziranim petjem na vasi. V začetku je bil pod okriljem Kulturnega društva Cven ustanovljen moški pevski zbor, ki pa je deloval dobra tri desetletja. Nadgradnjo prvih zametkov petja v vasi Cven, danes nadaljuje Cvenski oktet, ki je svoj okrogli desetletni jubilej organiziranega petja proslavil v soboto, 22. novembra, v dvorani Zadružnega doma na Cvenu.

Njihov repertoar obsega predvsem ljudske pesmi različnih priredb, slovenske umetne pesmi, sklop dalmatinskih in del renesančnih pesmi. Oktet sestavljajo pevci, ki pojejo z dušo in srcem in temu je primeren tudi njihov nivo petja. Ob poslušanju pesmi okteta in prepevanju njihovih pesmi iz bogate zakladnice negovanja ljudskega petja se začuti nežna duša pevcev. Za njimi je niz nastopov, pri čemer so na odrskih deskah stali in peli in imeli po 40 nastopov. Gostovali so po Prlekiji in Prekmurju in ostalih koncih Slovenije.

Cvenski oktet je redki sestav, ki mu tudi na praznovanjih po koncertih ali na vasi, nikoli ne zmanjka pesmi in želje po petju. Da se je Cvenski oktet obdržal na pevski sceni polnih deset let, gre velika zasluga nekaterim posameznikom, ki so oktetu dali »dušo in pridih« ljudskega petja na vasi ter poskrbeli, da je nemoteno deloval. Velika zahvala gre Tihomirju Babiču, umetniškemu vodju okteta in organizacijskemu vodji okteta Antonu Mariniču. V oktetu še sedaj pojejo Jožef Pečnik, Marjan Rudolf, Janez Škerban, Ivan Maučec, Daniel Blagovič, Leon Rošker, Simon Maroša in Jože Casar. Želja Cvenskega okteta ob svoji okrogli obletnici je, da bi se oktet v prihodnje okrepil z novimi svežimi mladimi pevci, s čimer želijo nadaljevati bogato tradicijo štiriglasnega petja na Cvenu. Dolgoročni cilji pa so, da bi še s trdnim in vztrajnim delom, vajami in nastopi prešli meje območnega in regijskega petja. Sicer pa je oktet v zadnjih letih postal promotor in hkrati ambasador kulturnega življenja celotne krajevne skupnosti Cven, zato si na tem območju Cvena, Mote in Krapja, brez Cvenskega okteta kulturni utrip težko zamišljajo.

Polna dvorana Zadružnega doma na Cvenu je dokaz, da predvsem starejši ljudje še vedno radi poslušajo tovrstno glasbeno zvrst petja na vasi. Njihov jubilej so s svojim obiskom počastili predstavniki Javnega sklada za kulturne dejavnosti, območna izpostava Ljutomer, občine Ljutomer, Glasbene šole Ljutomer in župnije Ljutomer ter predstavniki zborovskega petja in skupin. Kot gostje so večer ljudskega petja ob 10. obletnici Cvenskega okteta z glasbenim nastopom popestrile trio profesoric Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.

Ob jubilejnem koncertu Cvenskega okteta je Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) Ljutomer najzaslužnejšim članom, ki so z večletnim rednim udejstvovanjem na pevskem področju peli in razvijali oktet, za svoje minulo delo podelil Gallusove značke. Bronasto Gallusovo značko za več kot 5-letno udejstvovanje na področju glasbene dejavnosti je prejel Simon Maroša, Ljutomer, srebrno Gallusovo značko za več kot 15-letno udejstvovanje na področju glasbene dejavnosti so prejeli Tihomir Babič, Cven, Janez Škreban, Ljutomer in Daniel Blagovič, Stročja vas, zlato Gallusovo značko za več kot 20-letno udejstvovanje na področju glasbene dejavnosti sta prejela Jožef Pečnik, Ljutomer in Ivan Maučec, Bogojina, častno Gallusovo značko za več kot 30-letno udejstvovanje na področju glasbene dejavnosti pa so prejeli Leon Rošker, Cven, Marjan Rudolf, Krapje in Anton Marinič, Cven. Značke je zaslužnim podelila Cilka Jakelj, predsednica Sveta OI JSKD Ljutomer, v imenu Občine Ljutomer pa se je nastopajočim za odlični koncert zahvalil Tomislav Zrinski, direktor občinske uprave.

Ob koncu jubilejnega koncerta se je po dvorani zaslišala skupna pesem »Okoli hišice«, z nekdanjimi pevci Cvenskega okteta in marsikateremu pevcu so se ob tej priložnosti zarosile oči.


Več v Kultura in izobraževanje