Policisti zasegli ponarejene bankovce za 50 evrov

Policisti so odvzeli prostost 34-letnemu državljanu in 33-letni državljanki Madžarske zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja Ponarejanje denarja

Prlekija-on.net, četrtek, 4. december 2014 ob 18:46
Ponarejeni bankovci za 50 evrov

Ponarejeni bankovci za 50 evrov

Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota so 28.11.2014 ob 2.30 uri na pomurski avtocesti odvzeli prostost 34-letnemu državljanu in 33-letni državljanki Madžarske, zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja Ponarejanje denarja po 1. in 2. odstavku 243. člena KZ-1B.

Državljana Madžarske sta uporabljala kombinirano vozilo madžarskih registrskih številk, s katerim sta nameravala potovati preko Slovenije v Italijo. Ob postopku z delavci Dars-a sta plačala izrečeno kazen zaradi vožnje z neveljavno vinjeto, s štirimi bankovci za 50 evrov, od katerih so bili trije ponarejeni. Pri nadaljnjem policijskem postopku je državljanka Madžarske izročila še 37 ponarejenih bankovcev za 50 evrov z osmimi različnimi serijskimi številkami. Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da sta osumljena nameravala vse ponarejene bankovce unovčiti oziroma zamenjati na območju Slovenije ali Italije.

Osumljena sta bila privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v Murski Soboti, ki je na predlog Okrožnega državnega tožilstva zoper oba odredil pripor.

Z zbiranjem obvestil o možnih že izvršenih kaznivih dejanjih obeh osumljenih državljanov Madžarske, policisti in kriminalisti še nadaljujejo. Ob tem primeru ponovno velja opozorilo, da naj so osebe, katere dnevno poslujejo z gotovino, pozorne na sumljive oziroma ponarejene bankovce različnih evrskih apoenov.

Kaj storiti, če sumite, da je bankovec ponarejen?
Če s poskusom OTIP-PREGLED-NAGIB ugotovite oziroma sumite, da bankovec ni pristen, je možno, da je ponarejen in ga zato ne sprejmite. Če pa ste bankovec, ki se vam zdi sumljiv, že sprejeli, takoj obvestite policijo. Prav tako se lahko prepričate, ali je bankovec pristen ali ne, tako da ga odnesete v najbližjo banko. Vse banke imajo posebno opremo, s katero lahko preverijo, ali je bankovec pristen. Skušajte si zapomniti, kdaj, kje in od koga ste prejeli bankovec. Te informacije so pogosto zelo koristne pri iskanju ponarejevalcev. Če bankovec, za katerega sumite, da je ponarejen, vrnete v obtok, storite kaznivo dejanje. Zato bodite pozorni, ponarejeni bankovci so popolnoma brez vrednosti. Če sprejmete ponaredek, vam škoda ne bo povrnjena.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Črna kronika