Gasilci iz Borecev ponosni na stari 60-letni gasilski dom

Največji čar doma je bil v tem, da so gasilci iz vrha stolpa opazovali požare

Jože Žerdin, petek, 5. december 2014 ob 14:02
Gasilski dom v Borecih

Gasilski dom v Borecih

Čeprav je občina Križevci pri Ljutomeru skupaj z gasilskimi društvi in Gasilsko zvezo Križevci pred leti obnovila domala večino vaško-gasilskih domov in to s pomočjo evropskih sredstev, je ostal kot trajen spomin na nekdanje gasilske čase stari gasilski dom v Borecih, ki je pravi biser nekdanje arhitekturne gradnje gasilskih domov v Prlekiji.

Stari gasilski dom v Borecih je bil sicer zgrajen pred 60 leti in sicer ob pomoči podjetja Tondach Boreci. To je bil drugi gasilski dom za gasilsko društvo Boreci, ki je v njem v začetku imelo orodišče, staro ročno brizgalno s konjsko vprego, pozneje pa so gasilci s pomočjo podjetja Tondach kupili motorno brizgalno. Tisti čas sta v vasi Boreci delovali kar dve gasilski društvi in sicer PGD Boreci in industrijsko gasilsko društvo Opekarna Boreci, ki sta si delili skupne gasilske prostore. S časoma so se gasilci iz vasi Boreci odločili in zgradili nov gasilski dom, ki je sedaj že tretji v dolgoletni zgodovini gasilskega društva Boreci.

Posebnost starega gasilskega doma v Borecih je v tem, da ima okoli 20 metrov visok stolp v katerem so gasilci po vajah, tekmovanjih ali požarih sušili gasilske cevi. Z vrha gasilskega stolpa pa so gasilci opazovali požare, poplave in druge nesreče, ki so se zgodile v vasi Boreci in njeni okolici. Gasilci iz Borecev imajo, kot pravijo lepe spomine na stari gasilski dom, a danes nanj gledajo z nostalgijo ter obujajo spomine. Čeprav stoji na »trdnih gasilskih temeljih« in sameva, si gasilci želijo, da bi ga ohranili in začasno obnovili, kot trajen gasilski spomenik na nekdanje čase.


Več v Kultura in izobraževanje