Probiotiki, imunski sistem in rak

Naše črevesje je istočasno spodbujevalec in zaviralec

Filip Matko, torek, 16. december 2014 ob 10:30
Predavanje Probiotiki, imunski sistem in rak

Predavanje Probiotiki, imunski sistem in rak

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je bil predknjižnični prostor v soboto, 13. decembra, skoraj premajhen za številno udeležbo zainteresiranih, ki so prišli na predavanje z naslovom »Probiotiki, imunski sistem in rak«. Kot predavateljica je bila napovedana naturopatinja Erika Brajnik iz Gorice, ki je tudi avtorica svoje prve knjige z istim naslovom. Sama vodi tudi Naturopatski center Saeka.

Predavateljica Erika Brajnik je najprej študirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani in njena prvotna izobrazba je torej humanistične narave. Posebej jo je zanimala renesansa, ki je v središče postavljala človeka in njegov potencial. Zatem se je začela izredno zanimati za tradicionalno kitajsko medicino, fizioterapijo (zdravljenje z zelišči), refleksno masažo stopal, florioterapijo (Bachove cvetne esence), aromaterapijo, Tui-na masažo... Želela se je še bolj izobraziti in je študij nadaljevala v Italiji, v na fakulteti v Turinu (smer naturopatija), seveda pa vse to nadaljuje z dodatnimi izobraževanji še sedaj.

Njena prva knjiga »Probiotiki, imunski sistem in rak«, katere vsebino je predstavila tudi na predavanju v DOSOR-ju, govori o tem, kako lahko s pro-bio terapijo krepimo svoje telo, kako si lahko s pravilno prehrano pravzaprav sami pomagamo. Udeležencem predavanja je bil podrobno predstavljen prebavni trakt in njegov pomen, predvsem črevesja, v telesu vsakega posameznika. Le-ta je lahko spodbujevalec imunskega sistema, istočasno pa tudi zaviralec rakavih tvorb. Predavateljica je pojasnila, kaj naturopatija dejansko je in kakšen je njen način obravnave človeka in bolezni ter ob tem navedla tudi nekaj primerov iz svoje prakse.

Za zaključek naj povzamemo citat Leonarda da Vincija, ki je zelo drag Eriki Brajnik in ga je navedla tudi v svoji knjigi: »So ljudje, ki NE vidijo, so ljudje, ki vidijo, če jim to pokažeš, in so ljudje, ki preprosto vidijo !«


Več v Kultura in izobraževanje