Luč miru iz Betlehema roma po slovenskih cerkvah

Slovesni prevzem luči miru je bil zabeležen tudi to nedeljo v cerkvi sv. Petra v Gornji Radgoni

Prlekija-on.net, torek, 23. december 2014 ob 09:35
Luč miru iz Betlehema

Luč miru iz Betlehema

Na 4. adventno nedeljo po vsej Evropi, kakor tudi po slovenskih cerkvah, poteka že štiriindvajseto leto zapored mednarodna dobrodelna akcija »Luč miru iz Betlehema«.

Nosilec akcije je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, partnerske organizacije pa Zveza tabornikov Slovenije - nacionalna skavtska organizacija, Zveza bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov in člani Slovenske zamejske skavtske organizacije. Geslo, ki spremlja letošnjo akcijo je: Za Tvoj dar mi je mar. Vse, ki bodo plamen prejeli ali se z njim samo srečali, ta spodbuja k razmisleku, koliko nam je mar do širjenja miru tistim, ki ga nimajo.

Plamen, ki ga vsako leto prižgejo v votlini Jezusovega rojstva, je prispel na Dunaj, kjer so ga sprejele delegacije iz več kot dvajsetih držav.

Sprejem je to leto potekal v protestantski cerkvi Gustav-Adolf Kirche. V Slovenijo je tako Luč miru najprej prispela na tri regijske sprejeme v Tolminu, Novem mestu in v Slovenskih Konjicah iz katerih se je Luč miru prenesla na 4. adventno nedeljo po vseh Slovenskih cerkvah in od tam po domovih. V sklopu projekta Luč miru iz Betlehema se zbirajo od ponujenih lučk prostovoljni prispevki, kateri izkupiček bo namenjen izboljšanju kakovosti življenja otrokom in mladostnikom, ki živijo v materialni stiski in potrebujejo pomoč.

Takšen slovesni prevzem luči miru je bil zabeležen tudi to nedeljo v cerkvi sv. Petra v Gornji Radgoni, kjer sta skavta Julija Vnuk in Miro Gerič predala pri sv. maši na oltar Luč miru iz Betlehema. Skavti pa so na prostoru ob cerkvi ponujali lučke, katere so verni ponesli na svoje domove in v svoja srca in srca vseh bližnjih, ter jih tako napolnili z ljubeznijo, radostjo in upanjem prihajajoče Svete noči.

Ne glede na to, kam in h komu bo plamen potoval, bo s svojo svetlobo pomagal širiti mir, podeliti toplino in pokazati, da nam je mar!

Marjan Slavič


Več v Kultura in izobraževanje