Štefanov blagoslov konj v Križevcih pri Ljutomeru

V vaškem jedru je h blagoslovu prišlo okoli 15 konj različnih pasem

Jože Žerdin, sobota, 27. december 2014 ob 09:52
Blagoslov konjev v Križevcih

Blagoslov konjev v Križevcih

V občini Križevci že vrsto let ob godu svetega Štefana, ki je zavetnik konj pripravljajo blagoslov konjev kasačev in konjev, ki so namenjeni za jahanje. Letošnjo konjeniško srečanje so v petek, 26. decembra, v vaškem jedru v Križevcih pripravili Občina Križevci, KUD Križevci in Konjeniško društvo Križevci v sodelovanju z župnijo Križevci.

Ves dogodek je namreč potekal v vaškem jedru, kjer je v uvodnem delu s pozdravnim nagovorom vse pozdravil župan občine Križevci mag. Branko Belec, zaigrala je Prleška godba na pihala - veterani, ki so zaigrali času primerne skladbe, od koračnic do Avsenikovih priredb. Tudi na Murskem polju, kjer so konji kasači doma in jih rejci tudi gojijo ter z njimi tekmujejo na kasaških dirkah po Sloveniji in tujini, je za vse konjerejce bil lep praznik, ko so se vsi skupaj zbrali na enem mestu, ko so konji in njihovi rejci prejeli blagoslov z namenom, da bi konji skozi celo leto ostali čili, zdravi, saj lahko tako služijo svojemu gospodarju. Vloga konjev kasačev je bila in bo tudi v prihodnje lepa priložnost, ko se vsi skupaj povežejo in družijo ob teh plemenitih živalih.

V pisani konjski povorki po križevskih ulicah so konji prišli v vaško jedro, kjer so najprej prejeli rdeči nagelj, vrečko ovsa, kos kruha in ščepec soli, nato so se s strumnimi koraki podali med množico obiskovalcev, nato pa je vse konje in njihove lastnike domači župnik župnije Križevci Štefan Vinkovič še blagoslovil in s prošnjo in priporočilom da naj konje sveti Štefan varuje pred boleznijo in nezgodami. H blagoslovu je prišlo okoli 15 konj različnih pasem, med njimi so bili gostje konjeniki konjeniške sekcije iz Male Nedelje. Po blagoslovu je sledilo prijetno konjeniško druženje ob prleških dobrotah in toplimi napitki v velikem pokritem šotoru v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru.


Več v Kultura in izobraževanje