Predbožični večer z živimi jaslicami

Slovesnosti praznika v župniji sv. Petra v Gornji Radgoni

Prlekija-on.net, nedelja, 28. december 2014 ob 11:58
Predbožični večer z živimi jaslicami

Predbožični večer z živimi jaslicami

Po vseh rimskokatoliških cerkvah se na sveti večer pred Božičem, pripravljajo slovesne sv. maše in odlomki iz sv. pisma, ki pričajo o velikem dogodku v krščanstvu – rojstva Jezusa kralja vseh kraljev.

V župniji sv. Petra v Gornji Radgoni so se slovesnosti prihajajočega praznika pričele že na predvečer Božiča, s sv. mašo, ki je bila darovana ob 16. uri v domu za ostarele v Gornji Radgoni ter polnočnico ob 19. uri, ki je bila na podružnični cerkvi na Spodnji Ščavnici. Božičnica za otroke, ki je bila ob 19.30 uri so s svojim edinstveni čarom sv. noči uprizorili, mladi birmanci pred cerkvijo s postavitvijo živih jaslic ter prepevanjem Mladinskega pevskega zbora Biseri ob spremljavi Teodora Bratuša. Lep večer se je nadaljeval z otroško sv. mašo ob 20. uri. Vrhunec slovesnosti svetega večera pa je bilo postavitev živih jaslic pred cerkvijo, prihod članov TD Majolka z baklami, k polnočnici ter božičnica, ki so jo pripravili z lepim petjem božičnih pesmi člani Mešanega cerkvenega pevskega zbora Gornja Radgona ter ob polnoči s tradicionalna slovesna božična sveta maša, ki jo je daroval radgonski župnik Franc Hozjan ob somaševanju duhovnega pomočnika Marjana Pučka ter mag. Davida Kranerja. Vsi dogodki in slovesnosti so bili polno številno obiskovani, kar je lep vzgled osebne vere ter srčne slovenske kulture krščanskega življenja vsakega posameznika.

Božično voščilo duhovnikov župnije sv. Petra Gornja Radgona 2014
"Veselje evangelija", ki nam oznanja odrešenje, naj napolni vse vas in vaše domove kamor ga ponesite. Ponesite ga svojim doma, ki so premajhni, da bi bili z nami, so bolni ali ostareli ali preprosto prešibki v veri, da bi se nam pridružili!
Voščilu radgonskih duhovnikov dodajam tudi kratko voščilo murskosoboškega škofa Petra. Celotno božično poslanico lahko preberete na škofijski spletni strani.

Letošnji Božič naj bo čas večje strpnosti med nami. Potrebno je potrpeti! »Krščen ali nekrščen – Slovenec, Madžar, Rom ali Hrvat – z desne ali leve politične opcije – ni važno, kdo ali kaj si: Človek si! Človek, ustvarjen po podobi živega Boga.«
Letošnji božič naj bo tudi čas večje strpnosti med nami. Potrpeti je treba! Vsak ima svoja hrepenenja, želje, pa tudi slabosti in nemoči. Na svetu smo zato, da drug drugemu pomagamo nositi bremena.
V letu 2015 sebi in vam želim, da bi dialog, sožitje, solidarnost in usmiljenje postali naši spremljevalci! Bodimo strpni in Bog miru bo z nami vsemi!
msgr. dr. Peter Štumpf, murskosoboški škof

Marjan Slavič
foto: Veronika Merčnik Valner


Več v Kultura in izobraževanje