»Več zelenjave za več zdravja v 2015«

Zadružniki z zaobljubo »Več zelenjave za več zdravja v 2015« tudi za živali

Branko Košti, petek, 2. januar 2015 ob 08:48
Novoletna zaobljuba »Več zelenjave za več zdravja v 2015«

Novoletna zaobljuba »Več zelenjave za več zdravja v 2015«

V decembru, ki šteje tudi za mesec obdarovanj in pomaganj tistim, ki so tako ali drugače ogroženi ali pa jim primanjkuje osnovnih potrebščin in sredstev za življenje, mnoge organizacije in posamezniki pomagajo na različne načine, tako ljudem kot tudi zavrženim, zapuščenim in trpinčenim živalim ter hišnim ljubljenčkom. In med tistimi, ki želijo pomagati, sta tudi podjetna Mario in Niko iz podjetja Kmetijsko gospodarstvo Panorganic iz Ljutomera, kjer so se odločili za posebno novoletno akcijo, novoletne zaobljube na spletni strani "Več zelenjave za več zdravja 2015".

Vsak, ki bo podpisal omenjeno zaobljubo bo namreč pomagal trem izbranim organizacijam. Podpis je vreden 0,10€ in ta sredstva bodo namenili tudi trem organizacijam, in sicer Društvu za zaščito živali Pomurja, Zavodu Koki in Ambasadorjem nasmeha. Zato so tudi v omenjenih društvih oz. organizacijah zainteresirani, da čim več obiskovalcev svetovnega spleta, sprejme omenjeno novoletno zaobljubo. "S svojim podpisom vsak posameznik lahko pomaga k uspešnejšemu delovanju trem organizacijam, ki se na različne načine ukvarjajo z živalmi. Posebej pozitivno je, da proizvajalci zelenjave iz PanOrganica donirajo sredstva za živali", poudarjajo v DZŽ Pomurja.

Zavod Koki je neprofitni zasebni zavod, ki ima glavno nalogo pomagati zanemarjenim, poškodovanim, neželenim rejnim živalim z iskanjem namestitve v dobrih domovih, obnoviti njihovo psihološko stanje in dostojanstvo ter poskrbeti, da lahko živijo mirno in svobodno. Pomembno poslanstvo Zavoda Koki je tudi izobraževanje posameznikov in družin preko ganljivih zgodb »rešenih« rejnih živalih o pomenu sobivanja med živalmi in ljudmi na okolju, ljudem in živalim prijazen način. Gre za majhno Posestvo Koki, ki pa je velika ideja, saj prikazuje, da lahko še tako majhen kos zemlje funkcionira kot raj za živali in ljudi.

Društvo za zaščito živali Pomurja združuje ljudi, ki želijo na različne načine pomagati živalim, ki potrebujejo pomoč, saj živali same ne morejo odločati o svoji usodi in si ne morejo pomagati, kajti največkrat so odvisne od tega, kako z njimi ravnajo ljudje. V DZŽP pomagajo zanemarjenim, zapuščenim in na žalost tudi mučenim živalim. Njihovo poslanstvo je seznanjanje ožje in širše javnosti s področjem zaščite živali in z različnim izobraževanjem, vzgajanje pravilnega odnosa do živali, nudenje nujne zdravstvene oskrbe bolnim živalim, sprejemanje pisnih in ustnih prijav o mučenju živali ipd.

Ambasadorji nasmeha so prvo slovensko društvo za terapijo s pomočjo živali, saj delujejo že od leta 2004. Ime Ambasadorji nasmeha najbolje predstavi njihovo poslanstvo – kamorkoli pridejo, želijo vzbuditi nasmeh na obrazu, pa čeprav le za trenutek, saj ga v ozadju večkrat spremlja huda bolečina, žalost in osamljenost. Namen društva je prizadevanje, da se terapija in aktivnosti s pomočjo živali ustalijo in izvajajo kot priznana oblika pomoči v zdravstvu, šolstvu in na drugih primernih področjih, ki jih pokrivajo ustrezne ustanove v Sloveniji, kot tudi v obliki individualnih obiskov na domu v sodelovanju z za to usposobljenim osebjem in ustanovami.

Sicer pa v omenjenih društvih še posebej opozarjajo, da povprečen Slovenec na leto zaužije okrog 82 kg mesa, čeprav bi lahko hranilne snovi v mesu in mesnih izdelkih enostavno nadomestil z zelenjavo in sadjem, predvsem z zeleno zelenjavo in stročnicami. "Ker so z uživanjem mesa in mesnih izdelkov po mnogih raziskavah povezane razne bolezni, smo se v KMG PanOrganic odločili, da ljudi spodbudimo k povečanju uživanja zelenjave in sadja ter zmanjšanju uživanja mesnih izdelkov. Z novoletno zaobljubo »Več zelenjave za več zdravja v 2015« lahko z vašim podpisom pomagate k uspešnejšemu delovanju trem organizacijam, ki se na različne načine ukvarjajo z živalmi. Ljudje se preveč prehranjujemo z mesom in mesnimi izdelki, še posebej problematično je rdeče meso. Čeprav zadnja leta količina zaužitega mesa na prebivalca upada, je številka še zmeraj precej visoka – povprečen Slovenec namreč na leto zaužije več kot 82 kg mesa na prebivalca! Visoka je tudi številka živine, namenjene za zakol – v letu 2013 je bilo skupaj ubitih kar 33.426.021 živali. Problem pa ni samo v številkah, ampak tudi v učinkih pogostega uživanja mesa na človeško telo. Kljub raznim prehranjevalnim trendom glede povečanega uživanja sadja in zelenjave ter navkljub nasvetom zdravnikom in najnovejšim ugotovitvam glede škodljivosti mesa in mesnih izdelkov, je upad zaužitega mesa precej manjši, kot bi pričakovali", pravi Niko Miholič, ki je pri Panorganicu odgovoren za prodajo, odnose z javnostmi in marketing.

Dodal je, da bodo podpisnike, ki sodelujejo v kampanji, za njihov doprinos k lastnemu zdravju tudi nagradili, in sicer bodo vsak teden izžrebali praktične nagrade, nekatere jim bodo tudi pomagale pri vzdrževanju podpisane zaobljube. Kampanja sicer traja točno en mesec, in sicer od 23.12.2014 do 23.1.2015 preko tega obrazca.

"Če imaš nekoga rad, si zanj časa ni težko odmeriti .Pravzaprav ne merimo časa mi, meri ga ljubezen". (Tone Kuntner)

"Never, never be afraid to do what's right, especially if the well-being of a person or animal is at stake. Society's punishments are small compared to the wounds we inflict on our soul when we look the other way" (Nikoli, nikoli se ne boj, če počneš tisto kar je pravično, še posebej če gre za dobrobit človeka ali živali. Kazni skupnosti so minimalne v primerjavi z ranama, ki jih povzročamo svoji duši če obrnemo glavo od problema) - Martin Luther King.

Sredstva zbirajo na vse načine
V Društvu za zaščito živali Pomurja (DZŽP), kjer sami financirajo svoje delovanja in pomoč živalim, tudi sploh, vseskozi, še zlasti ob koncu leta, skušajo zbrati kar se da več sredstev in hrane za vedno več zavrženih in potepuških hišnih živali. Poleg zbiranja davčnih zavezancev, ki jim preko prijave dohodnine nameni 0,5 odstotka odmerjene dohodnine, potem postavitve stojnic na frekvenčnih mestih v trgovinah in na drugih mestih, kjer je več ljudi, aktivisti društva skušajo zbrati sredstva tudi na nekatere druge načine. Tako pred izbranimi trgovinami, zlasti prodajalnami potrebščin za male živali, pogosto nastavijo skrinjice za zbiranje finančnih sredstev ter košare za zbiranje hrane in drugih potrebščin za živali.


Več v Kultura in izobraževanje