Policija opozarja uporabnike bankomatov na previdnost

Policija je v zadnjih treh mesecih obravnavala več kot 10 primerov s pomočjo pasti za gotovino na bankomatih, tudi na Ptuju in v Murski Soboti

Prlekija-on.net, torek, 13. januar 2015 ob 13:10
Obravnavanih je bilo več primerov napadov na bankomate s pomočjo pasti za gotovino, foto: policija.si

Obravnavanih je bilo več primerov napadov na bankomate s pomočjo pasti za gotovino, foto: policija.si

Policija ponovno opozarja na previdnost pri dvigovanju gotovine na bankomatu. V zadnjem obdobju je bilo obravnavanih več primerov napadov na bankomate s pomočjo pasti za gotovino, znane tudi pod imenom "cash trapping".

V teh primerih storilci s pomočjo lepila ali obojestranskega lepilnega traku namestijo letev na režo bankomata za izdajanje denarja, ki je identična originalu. Postopek dviga gotovine uporabnika sicer poteka kot običajno. Ob zaključku dviga, ko bankomat uporabnika pozove, naj vzame gotovino, pa zaradi nameščene letve to ni mogoče. Uporabniki običajno sumijo na tehnično napako na bankomatu in bankomat zapustijo. V tem času pa storilci pristopijo do bankomata, odstranijo letev z zagozdenim denarjem in si na škodo uporabnikov nezakonito prilastijo denarna sredstva v višini nameravanega dviga uporabnika.

Policija je v zadnjih treh mesecih obravnavala več kot 10 primerov takšnih napadov, pri čemer so bili ti opravljeni večkrat na območju Ljubljane, nekaj pa tudi na območju Kopra, Maribora, Ptuja in Murske Sobote.

Policija zato vsem uporabnikom bankomatov svetuje:
  • Pred dvigom preverite režo za izdajo gotovine (reža mora biti prosto dostopna), pri čemer se ob uspešnem dvigu gotovine pomakne navznoter. Kadar je reža manipulirana z letvijo, ostane negibna, prav tako se letev običajno zlahka odstrani.
  • V kolikor bankomat po odobrenem dvigu ne izplača gotovine, preverite stanje na vašem računu. V primeru stornirane transakcije ostane stanje na računu nespremenjeno; ponovno lahko poskusite z dvigom.
  • V primeru, da je stanje po odobreni transakciji zmanjšano, bankomat pa ni izplačal denarja, pokličite skrbnika bankomata ali telefonsko številko, navedeno na zadnji strani vaše plačilne kartice, pri tem pa ostanite pri bankomatu.
  • Bodite pozorni na morebitne neznance v bližini. Storilci običajno spremljajo potek dogajanja na bankomatu, prav tako obstaja možnost, da vas z namenom, da zapustite kraj, poskušajo zavesti z informacijami, da bankomat ne deluje.
  • V kolikor na bankomatu odkrijete omenjeno nameščeno letev, ali če sumite, da je bankomat manipuliran na omenjen način, o tem obvestite policijo na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni telefon policije 080 12 00.


Več v Črna kronika