Maja Gal Štromar v Ljutomeru predstavila knjigo »7 kg do sreče«

V Splošni knjižnici Ljutomer se je 18. marca odvijala predstavitev knjige »7 kg do sreče«, avtorice Maje Gal Štromar

Prlekija-on.net, sobota, 21. marec 2015 ob 15:40
Predstavitev knjige 7 kg do sreče

Predstavitev knjige 7 kg do sreče

»Kako naj mu verjamem, ko še sebi ne verjamem, me spreleti. Aljaž ne verjame, filmska produkcija ne verjame, Milena, Zoja ne verjameta, umetniški vodja Zdenko ne verjame, združenje dramskih umetnikov več ne verjame, komisija za Borštnika ne verjame, nihče več ne verjame ... Utihni Mara, sprejmi, samo sprejmi. To pa res ne bi smelo biti tako težko, mi veleva angelski glas. Ne vem, od kod vznika. A tam je. Odločen, da me ne zapusti. Sprejmi, vse je tvoje, on je tvoj, ta noč je tvoja. In samo ta noč je, ni včeraj, ni jutri, samo zdaj je. In tu! Na predvečer tvojih štirih desetletij se boš ljubila s kraljem. In kralj ve, kaj kraljica potrebuje.«

(Maja Gal Štromar, »7 kg do sreče«)

V Splošni knjižnici Ljutomer se je 18. marca odvijala predstavitev knjige »7 kg do sreče«, avtorice Maje Gal Štromar. Večer je nastal v sodelovanju z izpostavo JSKD Ljutomer in literarno sekcijo KD Ivan Kaučič.

Maja Gal Štromar, pisateljica, prevajalka, filmska in gledališka igralka, odlična pedagoginja, pesnica, nas je popeljala v magični svet ženske srednjih let, v svet gledališča, intrig, ljubezenskih pustolovščin, pa tudi vsakdana, kjer vsak od nas, slehernik, išče svoje mesto. Večer je bil žensko magičen, prepojen z neverjetno pisateljičino karizmo in pozitivno energijo.

O knjigi »7 kg do sreče«, hudomušni izpovedi slovenske igralke Mare Vodopivec, ki je izšla v sodelovanju z časopisno hišo Delo, kjer so želeli predstaviti nekoliko »lahkotnejšo branje za ženske«, avtorica pravi: »S to knjigo sem se ravno tako namučila kot bi se s katerokoli drugo knjigo t.i. 'resnejše' literature. Vanjo sem vložila mnogo truda, talenta, raziskovanja, izkušenj. Zame je bil nedvomno velik izziv spisati knjigo s čisto pravo strukturo, jasno dramaturgijo, morda celo predvidljivim koncem. Pisati lahkotnejše žanre, tovrstno literaturo ni enostavno, vsaj zame. No, saj tako zelo lahkotna spet ni, saj se junakinja Mara prebija čez čisto prave življenjske lekcije in trpkosti.«

Knjiga bo v kratkem tudi v prodaji. V ljubezenskem romanu »7kg do sreče« se prepletajo aktualne tematike ženske, ki vstopa v srednja leta: na predvečer štirih desetletij se Mari Vodopivec poruši svet, tako osebno, kot poklicno; njen poklic igralke je prežet z marsikaterimi zakulisnimi nadlogami: z lepotnimi ideali in imperativi ter konkurenco soigralk, z nemogočimi aneksi k pogodbam, ki jo zavezujejo k hujšanju, z ljubezenskimi dogodivščinami, moško neodločnostjo ter njihovim nojevim in zombi kompleksom, hkrati pa osvetljuje tudi tematiko velikega pomena ženske solidarnosti ter humorja. Roman se dotika pomena družine in pripadnosti, mladostnih prijateljev, internetnih virtualnih iskalnic ljubezni ter njihovih pasti, skratka pasti sodobnega sveta in družbe... in še in še....

Maja Gal Štromar pravi, da igralski poklic nudi zelo veliko lepega, odpira mnoge tančine, je močan poligon introspekcije, kreacije in svobode, seveda pa zgenerira tudi marsikaj grenkega. Pred leti se je zavestno odločila, da iz varne službe stopi v svobodni poklic umetnice, kjer je, hočeš ali nočeš, ves čas na »prepihu«. Odločiti se je treba, da sledimo notranjemu glasu, klicu duše, ki lahko v predolgem ujčkanju v coni ugodja začne stagnirati. Šele, ko si upamo pogledati na svet z druge strani, na nov način, se začnejo odpirati novi, ali bolje, pozabljeni notranji svetovi.

Na večeru smo se dotaknili še drugih avtoričinih literarnih del. Predstavila nam je pesniško zbirko »Boginja z zamudo« (ZTT, Trst), gledališki vademekum »Črkolandija« (JSKD) ter predzadnja romana »Misli name, ko ti je lepo« (Mladinska knjiga) in »Potaknjenci« (Založba Goga).

Druženje z Majo Gal Štromar je bilo zelo dinamično, prežeto s toplino, igralskim talentom in željo po večnem raziskovanju duše in njenih vsebin.... Ta večer je bil zelo poseben, saj smo knjižnico zapuščali »začarani in očarani«.


Več v Kultura in izobraževanje