Ponovno je oživela kmečko-ekološka tržnica na nekdanjem mejnem prehodu v Gornji Radgoni

Lokalni pridelovalci ponujajo zdrave domače pridelke

Branko Košti, ponedeljek, 6. april 2015 ob 10:39
Kmečko-ekološka tržnica v Gornji Radgoni

Kmečko-ekološka tržnica v Gornji Radgoni

Prvi aprilski vikend so lokalni pridelovalci zdrave domače hrane in doma narejenih izdelkov, razveselili domačine ter sosede iz Pomurja in Štajerske, pa tudi iz sosednje Avstrije. Na nekdanjem mejnem prehodu v Gornji Radgoni je namreč ponovno zaživela kmečko-ekološka tržnica, katero je že v lanskem letu pripravljalo Turistično, kulturno, glasbeno in ekološko društvo Kopriva Gornja Radgona.

Na letošnji, po kratki zimski prekinitvi prvi tržnici, je bilo sicer nekaj manj ponudnikov, vendar bo, po izkušnjah organizatorjev, ponudba iz tedna v teden bogatejša, pojavljali se bodo novi izdelki, zato tržnica prav gotovo ne bo zamrla, v kar je prepričan predsednik Turistično, kulturnega, glasbenega in ekološkega društva Tomi Sluga, ki napoveduje obratovanje tržnice vsako soboto med 8,00 in 12,00 uro, vse do 26. 12. 2015. V lanskem letu je na tržnici ob meji storitve, izdelke in pridelke ponujalo okrog 30 ponudnikov, v povprečju okrog 20 vsako soboto, ostali so prihajali občasno, pričakujejo pa, da bo število v letošnjem letu še večje, saj se ljudje čedalje bolj zavedajo pomena zdrave prehrane, ki jo zagotavljajo doma pridelana živila in izdelki.

Otvoritvena tržnica je ponujala največ sezonske zelenjave in vrtnin, medu in čebeljih izdelkov, olj in kisov, bio moke iz različnih žitaric, ekološke kozmetike, sirov, izdelkov iz lesa, domačega kruha, pekovskega peciva, prekmurskih in prleških gibanic, jajc pašne in proste reje, velikonočnih dobrot, eko drobne galanterije in nosilne torbe itd. Sezonsko pa, med drugim ponujajo tudi: kreme in olja iz zelišč; dekorativne predmete, 3D origame, nakit, različno sadje, kostanje, slovenski česen, konopljino olje in druge pripravke iz konoplje, mlečne izdelke, ovčje sire, izdelke iz volne, glinene izdelke...

"Držimo se pravila, da so najboljši domači sadeži in doma narejeni izdelki. Sploh pa na kmečko-ekološki tržnici ob meji v Gornji Radgoni, podpiramo lokalne pridelovalce in s tem jemo zdravo! Želja nam je samo, da skupaj pripomoremo k večjemu obisku tržnice in posledično k večji prodaji lokalne in zdrave hrane, po drugi strani pa tako zmanjšujemo negativne posledice globaliziranega trga", pravi Tomi Sluga, ki je ponosen tudi na zanimivost radgonske tržnice, ko se otroci lahko igrajo v neposredni bližini dogajanja, kjer so odprta igrišča z igrali.


Več v Kultura in izobraževanje