Županja sprejela Toneta Ficka, prejemnika Bloudkove plakete za življenjsko delo

Tone Ficko je letos prejel Bloudkovo plaketo za življenjsko delo

Prlekija-on.net, torek, 7. april 2015 ob 11:18
Tone Ficko in Olga Karba

Tone Ficko in Olga Karba

V petek, 3. aprila, je županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba v županatu Mestne hiše sprejela Toneta Ficka, prejemnika Bloudkove plakete 2014 za življenjsko delo, najvišjega državnega priznanja Republike Slovenije za dosežke na športnem področju.

V utemeljitvi ob podelitvi v Ljubljani februarja letos so med drugim o Ficku zapisali, da je bil že kot dijak Srednje šole za telesno vzgojo v Murski Soboti aktiven športnik, igral je odbojko, namizni tenis, nogomet, mali nogomet, smučal ter se udejstvoval v atletiki in gimnastiki.

Preberite tudi:
Tone Ficko prejemnik Bloudkove plakete
Leta 1971 je diplomiral na Fakulteti za šport, specializacija odbojka, in postal profesor športne vzgoje. Mlade v Ljutomeru je s svojim pojmovanjem športa, odnosom do soigralcev in nasprotnikov 40 let navduševal za različne športe in pod njegovim pedagoškim vodstvom so dijakinje in dijaki dosegali tudi vidne športne uspehe.

Poleg službenih obveznosti je aktivno deloval kot vaditelj in član TVD Partizan Ljutomer, 20 let je bil tudi načelnik društva, še danes pa je član Upravnega odbora. Vrsto let je bil član organov Športne zveze Ljutomer, vodja občinske lige Ljutomer v malem nogometu in namiznoteniške lige. V Odbojkarskem klubu Ljutomer je sprva igral, nato pa postal trener in klub pripeljal v 1. državno ligo. Kasneje je postal odbojkarski sodnik in pet let nepretrgoma sodil v 1. državni ligi.

Zaradi starostne omejitve za sodnike je pri 55 letih postal kontrolor v Odbojkarski zvezi Slovenije in Zvezi odbojkarskih sodnikov Slovenije. Opravil je tudi veliko delo na področju izobraževanja in vzgoje več generacij mladih odbojkarskih sodnikov. Za svoje pedagoško in organizacijsko delo ter prispevek k razvoju športa v lokalni skupnosti in širše je med drugim prejel priznanja Društva športnih pedagogov Slovenije, Občine Ljutomer in Športne zveze Ljutomer.


Več v Kultura in izobraževanje