Dražba plemenskih telic lisaste pasme v Gornji Radgoni

Štiri telice iz Dravske doline so dobile lastnika v Prlekiji

Branko Košti, petek, 10. april 2015 ob 12:46
Dražba plemenskih telic lisaste pasme

Dražba plemenskih telic lisaste pasme

Zveza društev rejcev govedi lisaste pasme je v sodelovanju s Pomurskim sejmom in strokovnimi službami v četrtek, 9. aprila, na maneži sejmišča v Gornji Radgoni, organizirala »Dražbo plemenskih telic lisaste pasme«.

Namen dražbe je rejcem ponuditi priložnost za dober nakup plemenskih telic, hkrati pa je odlična priložnost za medsebojno spoznavanje in izmenjavo izkušenj. Večina od 14 prodajanih plemenskih telic je brejih, nekaj pa je starih eno leto in še niso breje, mlečnost njihovih mater pa je zelo visoka, med 6.000 in 12.000 kg mleka.

Na dražbi, katero je vodil Jože Smolinger, mag. kmet., strokovni tajnik Zveze društev rejcev govedi lisaste pasme Slovenije, je bilo prodanih 10 telic. Največ je trgoval kmet iz Gajševcev Franc Štuhec, ki je kupil vse štiri telice lastnika Franca Gašparja iz Radelj ob Dravi in sicer tri po 1.500 evrov, za telico z najboljšim rodovnikom pa je ponudil 1.900 evrov. Štuhec je tudi sam prodajal dve telici, vendar ju zaradi nestrinjanja s ceno ni prodal. To pa, po mnenju poznavalcev, ne pomeni, da ti dve, kakor tudi vse ostale neprodane telice, ne bodo zamenjale lastnika.


Več v Gospodarstvo