V zanosu »In večno pojo gozdovi«

Literarni krožek v DOSOR-ju o lepotah gozdov Pohorja

Filip Matko, sobota, 18. april 2015 ob 16:40
Predavanje o skritih lepotah gozdov Pohorja

Predavanje o skritih lepotah gozdov Pohorja

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, pod vodstvom Bee Baboš Logar zelo uspešno deluje literarni krožek. Članice in člani krožka se srečujejo vsako sredo popoldne po 15. uri v predprostoru domske knjižnice in vsakokrat je posebej zanimivo.

Tako je član krožka, Mirko Rakovnik, pripravil v sredo, 15. aprila, zanimivo potopisno predavanje o skritih lepotah gozdov Pohorja. Svoj izbor videoposnetkov z naslovom »Štirje letni časi v pohorskih gozdovih« je tokrat podnaslovil z znamenitim naslovom knjige norveškega pisatelja Trygve-lija Gulbranssena »In večno pojo gozdovi«. Naj ob tej priložnosti izberemo samo kratek odlomek iz imenovane knjige: »...Temen gozd razmejuje planjavo in posest, kamor si, odkar ljudje pomnijo, ni upal stopiti krščanski človek iz doline. Skozi ta gozd pelje pot - in kaj je za njo ? Verjetno spet samo gozd, in morda srečaš na poti medveda. In morda so ljudje, ki prihajajo na planjavo prevzetni in neokretni, če prideš mednje, še hujši od medveda. Že od nekdaj so dolinci sovražili in zaničljivo govorili o hostarjih s severa, tako da so se zdaj zb ali lastnih govoric...«. Videofilm je trajal kar 50 minut.

Videoposnetki iz pohorskih gozdov, ki jih je prikazal Mirko Rakovnik, so pri nekaterih članicah in članih literarnega krožka zbudili željo, da se obišče ta »gozdni raj« na Štajerskem, se ga podoživi ter morda prikradejo v glavo in roke ideje o novih zapisih v obliki proze ali poezije. Je pa avtor posnetkov obljubil krožkarjem, da pripravi zanje še kakšno videoprojekcijo.


Več v Kultura in izobraževanje