Razstava unikatnih tekstilnih izdelkov

Pri Sv. Juriju so pozimi izvajali delavnice suhega filcanja z iglo

Branko Košti, ponedeljek, 20. april 2015 ob 20:39
Razstava unikatnih tekstilnih izdelkov

Razstava unikatnih tekstilnih izdelkov

V današnjem času so trgovine natrpane z oblačili, izdelanimi iz umetnih materialov, tekstilnih izdelkov iz naravnih surovin skoraj ni moč kupiti, če pa že, so takšni izdelki pregrešno dragi. Zato so se dekleta in žene  pri Sv. Juriju ob Ščavnici odločile, da si same izdelajo unikatna oblačila iz prave ovčje volne. Ker pa ženske seveda rade lepo izgledajo, so izdelana oblačila (ženske brezrokavnike so poimenovale tunike, moške pa frančeki), okrasile z likovnimi ornamenti s tehniko suhega filcanja z iglo.

Tehnika filcanja, poleg veselja in vztrajnosti, zahteva kar nekaj znanja, zato so se povezali s člani Ljubiteljskega likovnega društva in v zimskem času organizirali delavnice, ki sta jih vodili Klavdija Šalamun in Irena Skotnik. Pridno so se učile in vztrajno delale, zato rezultati niso izostali. Izdelale so čudovite izdelke, poleg oblačil iz volne, tudi uporabne klekljane in pletene izdelke kot so vzglavniki, copati, igrače, torbe, modne dodatke, celo krasno pisane pasove za kitare.

Ponosne na svoje delo so se odločile izdelke razstaviti v avli KUS, da bodo njihove umetnine občudovali tudi obiskovalci prireditev in seveda vsi zainteresirani krajani. Na otvoritvi razstave v petek, 17. aprila, je Irena Skotnik predstavila načine dela in posamezne izdelke, za kulturni del prireditve pa sta poskrbeli mladi glasbenici, Sara Šalamun in Nika Jurkovič.

Razstava bo na ogled predvidoma do konca meseca maja.


Več v Kultura in izobraževanje