Zgodilo se je čisto blizu nas...

Destigmatizacijska delavnica osmošolcev OŠ Radenci

Filip Matko, sreda, 22. april 2015 ob 13:12
Osmošolke in osmošolci OŠ Radenci

Osmošolke in osmošolci OŠ Radenci

»Dolga dolga je cesta iz vasi do mesta. / Dolga dolga je reka od človeka do človeka. / Polna lukenj in hrepenenja, / tolmunov, želja in ihtenja, / dolga, kot je lahko le noč, / dolga je ta pot / od nekje in nekoč...« je zapisano v besedilu pesmi »Cesta« Vlada Kreslina, ki je objavljeno na hrbtni strani publikacije »Zgodilo se je čisto blizu nas«. Izdal jo je Rdeči križ Slovenije, kajti za pripravo in izvedbo destigmatizacijskih delavnic so jo kot didaktično gradivo skupaj pripravili Ciril Klanjšček, Andrej Potrč in Ciril Horjak - dr. Horowitz (ilustrator stripa).

Gre pravzaprav za zgodbo o našem odnosu do drog, ki so jo v torek, 21. aprila, pri razredni uri prebrali osmošolke in osmošolci 8. a in 8. b razreda Osnovne šole Radenci, z razredničarkama Gabrijelo Žerjal in Mino Mazouzi ter mentorjem Rdečega križa (spodaj podpisani !). Po prebrani zgodbi so se v petih skupinah lotili igranja vlog (zasvojenka z mamili, mama, oče, brat, dedek in šolska psihologinja) ter poizkusili najti rešitev oziroma predlagati razplet zgodbe, ki jo na koncu pričakuje zapis zgodbe iz prej omenjene publikacije oziroma stripa.

Verjamemo lahko, da publikacija-strip, kot tudi sodelovanje pri igranju vlog, večini učenk in učencev ni zapustil slabega občutka ter jih pustil brezbrižne. Jih je pa vsaj malo opomnil na nič kaj prijeten dogodek pred dnevi na eni izmed slovenskih obalnih osnovnih šol, ko se je 12-letna šolarka onesvestila po nenadejanem zaužitju mamila oziroma droge.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje