Mednarodno Florjanovo praznovanje na Razkrižju

Vezi med gasilci iz Razkrižja in Štrigove so trdne kot še nikoli doslej

Jože Žerdin, ponedeljek, 4. maj 2015 ob 08:33
Florjanov shod gasilcev na Razkrižju

Florjanov shod gasilcev na Razkrižju

V obmejni župniji Razkrižje gasilsko društvo Razkrižje deluje že vrsto let, ki predvsem skrbi za požarno varnost v teh obmejnih krajih s sosednjo državno Hrvaško. Gasilci iz PGD Razkrižje pa že vrsto let krepijo prijateljske vezi z gasilci iz sosednje države Hrvaške z gasilskim društvom Štrigova, kajti nikoli se ne ve, kdaj se bo oglasil rdeči petelin na slovenski ali hrvaški strani.

Že nekaj let zapored gasilsko društvo Razkrižje pripravlja skupaj z župnijo Razkrižje Florjanov shod gasilcev, tokratni je bil v nedeljo, 3. maja. Pri zahvalni sveti maši, katero je daroval razkriški župnik msgr. Franc Režonja so se gasilci spomnili na žive in pokojne gasilce ter se ozrli na svojega zavetnika svetega Florjana, ki noč in dan bdi nad gasilci, jih varuje pred ognjem in nesrečami.

V župnijski romarski cerkvi sv. Janeza Nepomuka na Razkrižju so se pri sveti maši poleg domačih gasilcev, mladine in veteranov, zbrali še gasilci iz PGD Globoka, Pristava, Stročja vas in Podgradje, v goste pa so prišli gasilci iz PGD Štrigova iz sosednje Hrvaške. Kot je na Florjanovem shodu dejal predsednik PGD Razkrižje Izidor Novak so gasilci ljudje, ki so vedno ob vsakem času pripravljeni pomagati ljudem v požaru, nesreči, ob poplavah ali ob drugih elementarnih nesrečah. Prostovoljni gasilec ne more biti samo član društva, ampak je prostovoljec, ki predstavlja društvo, je strokovno usposobljen za gašenje in reševanje ter opravlja druge zahtevne gasilske naloge. Delo gasilcev je včasih nevarno in težko, potreben je pogum, predanost in želja po novih izzivih. Gasilec mora biti pripravljen na skupinsko delo in se vseskozi strokovno usposabljati. Sicer pa poleg ustreznega znanja pri reševalnih nalogah mora znati delati z reševalno opremo, katero je potrebno pravilno in varno uporabljati pri svojem delu.

Čeprav gasilci delujejo na prostovoljnosti, jim na pomoč priskoči občina Razkrižje in občani, ki jih gasilci obiščejo, predvsem ko gre za nakup gasilsko reševalne opreme. Gasilsko geslo je »Kjer je sloga, tam je moč, v dobro ljudstva na pomoč!«. Ob koncu mednarodnega Florjanovega srečanja na Razkrižju so se gasilci po sveti maši še zbrali na prijetnem družabnem srečanju s pogostitvijo, kjer so vezi še bolj utrdili.


Več v Kultura in izobraževanje