Pevke ljudskih pesmi Soside bodo predstavile prvi CD Prišel je majnika čas

Prvo zgoščenko so posnele po komaj dveh letih skupnega prepevanja

Branko Košti, sreda, 13. maj 2015 ob 18:08
Šele dobri dve leti je preteklo, odkar so se prvič zbrale ljubiteljice ljudskega petja in pevskega poustvarjanja  nasploh, sosede iz Precetincev in Radoslavcev. Njihov namen je bil zapeti nekaj ljudskih pesmi na prireditvi RK v Radoslavcih. Prvi nastop je navdušil obiskovalce prireditve, pevke pa spodbudil k nadaljevanju skupnega prepevanja.

Nekatere pevke so že aktivno delovale v folklorni skupini KD Anton Krempl Mala Nedelja, zato je bilo nekako logično, da so se društvu priključile kot ena izmed sekcij. Delo so zastavile zelo resno, pridno vadile, repertoar so sestavile pretežno iz bogate pisne zbirke ljudskih pesmi matere ene izmed pevk, Marije Hanžel iz Precetincev. Kmalu so postale nepogrešljive na številnih prireditvah doma in v širši okolici. Za večjo prepoznavnost je bilo potrebno izbrati tudi ime skupine, in ker so bile sosede iz dveh vasi, so se enostavno poimenovale "Soside". Sprva so vadile in nastopale v sestavi Liljana Peršak, Frančiška Štagar in Marta Zmazek iz Rradoslavcev ter Milica Zmazek in Ida Vrbnjak iz Precetincev, pozneje je Ido Vrbnjak nadomestila Terezija Plohl Iz Bučkovcev.

V dveh letih so s svojim petjem res izvirnih ljudskih pesmi, katere so neznane tudi številnim strokovnjakom s tega področja, navduševale na številnih prireditvah praktično po celi državi, od Prekmurja do morja. Največji uspeh so dosegle z uvrstitvijo na regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Po dveh letih trdega dela pod vodstvom Liljane Peršak so sklenile, da nekaj pesmi iz bogate pevske dediščine Prlekije, ohranijo Tudi za poznejše rodove. V ta namen so v pomladnih mesecih na Radiu Ognjišče posnele zgoščenko, katera nosi naslov "Prišel je majnika čas". Zgoščenko bodo javnosti predstavile na prireditvi "Vaje pri sosidah" v petek, 15. maja ob 19. uri v Kulturnem domu pri Mali Nedelji, ko se jim bodo pridružili še Fantje od Male Nedelje, ljudski pevci iz Tepanja, pevke ljudskih pesmi Gorišnica, moška vokalna skupina KD S. Osterc iz Veržeja, Cvenski oktet, ljudski godec Tadej Murkovič, Tamburaški orkester KD I. Kavčič Ljutomer ter učenca OŠ Mala Nedelja kot Franček In Micika.

Soside


Več v Kultura in izobraževanje