Osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske v Rakičanu

Slavnostni govornik na proslavi je bil predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor

Prlekija-on.net, petek, 15. maj 2015 ob 21:39
Dan Slovenske vojske

Dan Slovenske vojske

V petek, 15. maja, je na letališču Rakičan pri Murski Soboti potekal dan Slovenske vojske. Ob 24. obletnici delovanja vojske na ozemlju samostojne Republike Slovenije je bil slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, zbrane pa sta pozdravila tudi ministrica za obrambo Republike Slovenije Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman.

Osrednji govornik predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v nagovoru dejal, da je Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu, in poudaril, da je za Slovenijo uspešnost EU in Nata elementarni nacionalni interes, še posebno v času, ko se pojavljajo novi varnostni izzivi, kakršnih v zgodovini še ni bilo. Tudi zato je, med drugim, treba izvesti vse potrebno za učinkovito vojaško pripravljenost. Spomnil je, da je bil ob lanskem poročanju o pripravljenosti Slovenije primoran ugotoviti, da je Slovenska vojska dosegla najnižjo raven do takrat. Dejal je, da se po njegovi oceni letos stvari niso spremenile bistveno na bolje. »Kljub temu, spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, imate v javnosti upravičeno zelo velik ugled,« je dejal. Končal je z besedami, da so državljanke in državljani prepričani, da se na svojo vojsko lahko zanesejo, saj je »Slovenija na svojo vojsko ponosna«. Celoten govor si lahko preberete tukaj.

Video:
Dinamična predstavitev
zmogljivosti Slovenske vojske


Slovesnost je bila odprta za javnost in jo je s svojimi zvoki popestril Orkester Slovenske vojske pod vodstvom dirigentke Andreje Šolar, solist na kitari Gašper Kržmanc, mojster prekmurske šole cimbal Dani Kolarič, Mateja Ivanov - Moira s sinom Urhom Zverom in moški vokalni kvintet Aeternum. Pripadniki Enote za protokol Slovenske vojske so v počastitev prazniku v neposredni bližini prireditvenega prostora izstrelili tri salve iz šestih topov. Slovensko zastavo so na prizorišče pripeljali praznično oblečeni fantje na okrašenih traktorskih prikolicah ob spremstvu vaških deklet in zvokih harmonik, tako imenovani »lejtniki 97« iz vasi Gančani.

Na slovesnosti so bili v čin brigadirja povišani polkovniki Ernest Anželj, Franc Koračin, Roman Urbanč in Milan Žurman.

Na ogled sta bili tudi statična in dinamična predstavitev zmogljivosti Slovenske vojske, v sklopu praznika pa je že med tednom v Ljutomeru potekala predstavitev Slovenske vojske in koncert Big banda Orkestra Slovenske vojske.


Več v Kultura in izobraževanje