Ob dnevu Slovenske vojske izvedli dinamično predstavitev zmogljivosti vojske

Na dinamičnih predstavitvah so si obiskovalci lahko ogledali postopke vojakov pri delu na misijah in pri obrambi domovine

Prlekija-on.net, petek, 15. maj 2015 ob 14:37
Slovenska vojska

Slovenska vojska

Slovenska vojska 15. maja praznuje. Na ta dan leta 1991 so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji, v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe. V 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je služilo 120, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180 slovenskih nabornikov.

Osrednja prireditev ob dnevu Slovenske vojske je tako bila v petek, 15. maja, letos na letališču Rakičan v Murski Soboti. Prireditev s statičnimi in dinamičnimi predstavitvami zmogljivosti Slovenske vojske je bila odprta za javnost, kjer so si obiskovalci lahko ogledali različne predstavitve.

Na statičnih predstavitvah si je bilo moč ogledati vojaško tehniko in opremo ter se tudi preizkusiti na trenažerjih in v streljanju. Predstavile so se tudi organizacije, zveze in društva posebnega pomena za obrambo ter društva in organizacije iz lokalnega okolja.

Foto in video:
V Rakičanu osrednja slovesnost
ob dnevu Slovenske vojske


Na dinamičnih predstavitvah pa so si obiskovalci lahko ogledali postopke vojakov pri delu na misijah in pri obrambi domovine. Prikazano je bilo delo na mobilni kontrolni točki in reakcija na stik z nasprotnikom, izvedena pa desant z nalogo prestrezanja upornikov in evakuacija ranjenca. Pehota je predstavila vajo ob sodelovanju oklepnikov, ognjena podpora iz zraka s pilatusi pa je odpadla, zaradi slabega vremena.

Spodaj si v videu lahko ogledate nekaj utrinkov iz dinamične predstavitve, ob 12. uri pa je potekala še osrednja slovesnost, kjer je slavnostni govornik bil predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor.


Več v Zanimivosti