Salon Jeruzalem znova navdušil obiskovalce

Letos je na Salonu Jeruzalem sodelovalo deset vinarjev, ki so za pokušino ponudili izjemno pestro paleto okusov

Prlekija-on.net, nedelja, 7. junij 2015 ob 19:31
Sandra Vučko in Tjaša Kos

Sandra Vučko in Tjaša Kos

Minula sobota je bila v osrčju idiličnih prleških gričev prav poseben dan. Poseben je bil zato, ker so obiskovalci Salona Jeruzalem 2015 resnično razvajali svoje brbončice. Vinarji so iz kleti prinesli najboljša vina in jih ponosno ponudili obiskovalcem. Prleška tržnica je ponudila najboljše, kar premore Prlekija. Odlična prleška kulinarika je navdušila na delavnicah in terasi Dvorca Jeruzalem. Vse to in še več je bil Salon Jeruzalem 2015. Nenazadnje je bil čudovit sončen dan, pestro dogajanje pa je popestrila še glasbena skupina Jazz Ladies.

Obiskovalci so imeli priložnost osebno poklepetati z vinarji, prijatelji, znanci, imeli so priložnost tkati nova poznanstva.

Po uvodnem srečanju sommelierjev v zidanici Malek, se je dogajanje preselilo na tradicionalno lokacijo, na Dvorec Jeruzalem. Na otvoritvi je zbrane nagovorila tudi Vinska kraljica Slovenije 2015, Sandra Vučko. Priznala je, da je nad prleškimi griči vedno znova navdušena, ko pohajkuje po Prlekiji. In zdaj so jo prleški griči dokončno vzeli za svojo, saj si je nedavno ustvarila dom neposredno ob vinogradu.

Letos je na Salonu Jeruzalem sodelovalo deset vinarjev, ki so za pokušino ponudili izjemno pestro paleto okusov. Na vodenih pokušinah pod taktirko Tadeje Vodovnik Plevnik, specialistke za vinarstvo s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor, so vinoljubke in vinoljubi uživali ob šiponih in sauvignonih. Skoraj malce nenavadno je bilo pokušati šest suhih šiponov, glede na to, da šipon daje tudi izjemna vina posebnih kakovosti. Gledano z druge plati, pa je zanimivo pokusiti šest suhih šiponov s tako majhnega območja. Sicer pa so tudi sauvignoni navdušili s pestrostjo cvetic in okusov.

V okviru vodenih pokušin pod skupnim imenom Okusi Salona Jeruzalem 2015 so bile poleg dveh vinskih tudi tri kulinarične delavnice. Meso je bilo rdeča nit prve. Tri izjemno okusne prigrizke, ki jih je pripravila in ponudila ekipa Gostilne Zorko iz Borecev, so dopolnila tudi tri vina. Kombinacije so bile vrhunske. Oljarna Središče ob Dravi je predstavila bučno olje in ob dveh vinih za pokušino ponudila različna bučna semena, namaze, pecivo… Zopet vrhunsko. Na zadnji od kulinaričnih delavnic so se predstavile prleške pogače. Ocvirkovica, ajdov krapec, kvasenica in prleška gibanica so pokazali pestrost in bogato tradicijo pogač v Prlekiji. Izvedlo jo je Kulturno in izobraževalno društvo KELIH, ki je tudi organizator Salona Jeruzalem, Zavod SloVino pa partner in pomemben povezovalni člen sommelierjev.

Trinajsti Salon Jeruzalem je bil tudi prizorišče srečanja Konzulatov Evropskega reda vitezov vina z območja ALPE-Jadran, v okviru srečanja so svečano podpisali listino o miru in naklonili pozdrav Evropi z vinom miru sorte šipon s kelihom Gallus Pacis.

To je bil dan med jeruzalemskimi griči, vedrimi in prijaznimi Prleki in Prlečkami. To je bil neizmerljivo okusen dan zaradi izjemnih prleških vin in kulinarike. To je bil neizmerljivo sončen dan zaradi številnih stiskov rok, prijaznih nasmehov in sonca.

Naj bo tako tudi prihodnje leto na Salonu Jeruzalem 2016!


Več v Družabno